Hydrateren kan je leren

Een menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 60% uit water. Zelfs door lichte lichaamsbeweging kan dit percentage gaan dalen. Dus of je nu wandelt, fietst, skiet, hardloopt, klimt of gewoon door de stad slentert, het is belangrijk om goed te hydrateren. In dit artikelen lees je handige tips.

Hoeveel moet je drinken?

Hoeveel je moet drinken hangt af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de activiteit die je doet, de intensiteit, de duur, de weersomstandigheden en je lichaamstype. Een goede vuistregel om te onthouden is om ongeveer een halve liter water per uur te drinken bij een niet te intensieve activiteit bij normale weersomstandigheden.

Het kan zijn dat u meer moet drinken naarmate de temperatuur en intensiteit van de activiteit stijgen. Bij inspannend wandelen bij hoge temperaturen kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat u 1 liter water of meer per uur drinkt. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je precies bepalen hoeveel je drinkt.

SIS

SIS Go Electrolyte Tropical – 500g

15,99
Earthwell

EARTHWELL Woodie Standard Vacuum Bottle 650ml – Sequoia Pine

49,99

Water bij de hand

De activiteit die je doet, bepaald vaak waar je je water opbergt. Wat het belangrijkste is, is dat je er makkelijk bij moet kunnen. Voor sporten als wandelen, backpacken en mountainbiken is een waterreservoir een uitstekende optie. Als je liever een fles gebruikt, berg deze dan op een toegankelijke plek op, zoals een gaasvak aan de zijkant van veel rugzakken.

Voor het hardlopen zijn draagbare hardloopflessen, een heupriem of een hydratatievest erg handig.

Meer tips:

Drink vaak
In plaats van af en toe grote hoeveelheden te drinken is het het beter om voortdurend kleine slokjes te nemen.

Gebruik elektrolyten
Als je zweet, verliest je elektrolyten en als je er te veel verliest, kunnen je prestaties eronder lijden. Als je activiteit maar een uur of minder duurt, is dit meestal geen probleem, maar als je langer weg bent, is het belangrijk om het verlies te compenseren. Focus vooral op het vervangen van natrium en kalium, maar calcium en magnesium zijn ook belangrijk. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een sportdrank ter vervanging van elektrolyten. Je kunt handige poeders en tabletten kopen om vooraf met water te mengen voordat je naar buiten gaat of om mee te nemen als je eropuit gaat. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor het mengen en consumeren.

Drink meer op hoogte
Elke activiteit op grotere hoogte kan leiden tot uitdroging. Je hebt minder snel trek in water en dorst op grotere hoogten, dus het is belangrijk om regelmatig te drinken.

Drink ook bij koud weer
Op een winterdag heb je misschien geen zin om een ​​slok koud water te nemen, maar het is net zo belangrijk om goed gehydrateerd te blijven bij koud weer als bij warm weer. Een warme drank meenemen kan een goede manier zijn om jezelf gehydrateerd te houden.

Pre-hydrateren
Het is gebruikelijk om te pre-hydrateren voordat je gaat sporten. Een algemene aanbeveling is om ongeveer 500ml te drinken, ongeveer twee uur voor vertrek.

Rehydrateren
Drinken na het sporten zorgt ervoor dat uw vochtgehalte weer normaal wordt en kan helpen bij het herstel. Dit kan zo simpel zijn als het drinken van een glas water als je thuiskomt. Als je het wat nauwkeuriger wilt doen: drink ongeveer 600ml water voor elk pond dat je tijdens het sporten bent kwijtgeraakt.

Houd er ook rekening mee dat je soms moet rehydrateren voordat je pre-hydrateert. Als u bijvoorbeeld lange tijd geen water heeft gehad, bijvoorbeeld na een nacht slapen, moet u mogelijk wat water drinken om te rehydrateren en vervolgens pre-hydrateren voor uw activiteit.

 

Plan je route

Water is zwaar. Als je dus wilt voorkomen dat je extra gewicht meedraagt ​​tijdens een wandel-, hardloop- of fietstocht, plan dan een route die je langs een waterkraan waar je een fles kan drinken of bijvullen. Een andere optie is om uw auto te gebruiken als een hulppost en een uitje te plannen dat lussen maakt vanuit uw voertuig. U kunt bij uw auto stoppen om een ​​waterfles bij te vullen en een snelle snack te pakken.

Waterfilter
Neem in de bergen voldoende water mee om je door de duur van je activiteit te helpen, of neem een ​​waterfilter mee en weet waar een meer of beek is waaruit je kunt bijvullen.

Bescherm je tegen de zon
Een verbrande huid kan uitdroging versnellen, dus smeer je goed in met zonnebrandcrème of draag zon beschermende kleding als je op pad gaat.

Gebruik een timer
Als je de neiging hebt om de laatste keer dat je gedronken hebt uit het oog te verliezen, stel dan een timer in op je horloge om ongeveer elke 20 minuten een alarm te laten klinken als herinnering om een ​​slok te nemen.

Ontdek de producten van Hydrateren kan je leren

Earthwell

EARTHWELL Woodie Standard Vacuum Bottle 650ml – Volcanic Black

49,99
Born

BORN Drink Isotonic Hydration – 400g

13,95
Alle artikelen van Hydrateren kan je leren

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2024 Sportshealth BV