Hydrolyse van de tussenzool

Zo nu en dan komt het voor dat de zool los komt van de wandelschoen. In sommige gevallen is de zool helemaal verkruimeld. Dit kan zelfs gebeuren bij wandelschoenen die nauwelijks gebruikt zijn. Maar hoe komt dit? Het heeft te maken met het materiaal (polyurethaan) waarvan de zool gemaakt is. Het probleem heet hydrolyse…

Ze zitten keurig in de doos op zolder, te wachten op het moment dat je ze weer gaat dragen; je wandelschoenen. Soms zien ze er nog als nieuw uit. Eén blik op die klassieke leren wandelschoenen kan al genoeg zijn om je volgende bergvakantie te plannen. Wanneer je echter op pad gaat met je oude wandelschoenen die je al een tijd niet gebruikt hebt, kan het zo maar zo zijn dat je zool kapot gaat.\

Hou kan dit?

Hydrolyse is de boosdoener. Hydrolyse is de chemische afbraak van een verbinding als gevolg van een reactie met water. In het geval van van veel wandelschoenen gaat het om polyurethaan (PU), waar veel tussenzolen van gemaakt worden. Het kan in de loop van de tijd geleidelijk vocht opnemen en verslechteren. Het polyurethaan wordt harder, poreuzer en begint op een gegeven moment af te brokkelen. In extreme gevallen kan het volledig desintegreren. En als dit gebeurt, kan de zool van je wandelschoenen vallen.

De meeste fabrikanten van hoogwaardige wandelschoenen gebruiken PU op esterbasis. Het is het meest geschikte materiaal, ondanks hydrolyse. Alle schoenenfabrikanten hebben dus te maken met het probleem van veroudering van polyurethaan. Het vervelende van hydrolyse is dat het van buitenaf niet zichtbaar is. Verslechtering vindt van binnenuit plaats. Zelfs nieuw uitziende wandelschoenen kunnen een afbrokkelende constructie hebben. We raden je ten zeerste aan om je oude wandelschoenen eens uit te proberen voordat je ze op een lange reis gaat dragen, vooral als ze op zolder of in de kelder hebben gestaan. Een visuele inspectie is niet voldoende.

Er wordt vaak gezegd dat hydrolyse wordt vertraagd als wandelschoenen worden gebruikt.

Hanwag

HANWAG Banks GTX Wandelschoen Heren

259,95
Hanwag

HANWAG Alta Bunion Lady GTX Wandelschoen Dames

269,95

Hoe dan ook, wandelschoenen horen buiten, niet op de plank. Een goede opslag kan hydrolyse helpen voorkomen. Wandelschoenen worden het best bewaard in droge, goed geventileerde omstandigheden. Bovendien mogen ze nooit worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Beide factoren versnellen het proces van hydrolyse aanzienlijk. Het is ook belangrijk om contact met mest (microben) te vermijden, vooral langdurige blootstelling. Als je toevallig door een koeienvlaai loopt, kun je die beter afwassen als je terugkomt. Er zijn significante verschillen in wanneer hydrolyse begint. Op dit moment schatten we dat het ongeveer zes tot zeven jaar na de fabricage van een tussenzool begint.

Wat kan je doen om je wandelschoenen te beschermen tegen hydrolyse?

  • Bewaar je wandelschoenen in een donkere, droge en goed geventileerde ruimte.
  • Hydrolyse is van buitenaf niet zichtbaar.
  • Houd je wandelschoenen uit de buurt van warmtebronnen.
  • Test je wandelschoenen uit voordat je ze op een lange reis draagt.
  • Maak je wandelschoenen regelmatig schoon.
  • Was aan het einde van een reis mest en mest af met water.

Verzolen

Over het algemeen gaan bovendelen langer mee dan zolen. Waarom een ​​nieuw paar schoenen kopen, als u uw oude schoenen opnieuw kunt laten zolen (ook als de zool beschadigd is door hydrolyse)? Breng uw oude wandelschoenen gewoon naar een speciaalzaak. 

Hanwag

Hanwag

HANWAG Banks GTX Wandelschoen Heren

259,95
Hanwag

HANWAG Tatra II GTX Wandelschoen Heren

309,95
Hanwag

HANWAG Bergell Top Wandelschoen Heren

479,99
Alle artikelen van Hydrolyse van de tussenzool

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2024 Sportshealth BV