Kleine trucjes, groot effect
Regen, sneeuw, modder – in het koude seizoen kunnen we lang niet altijd genieten van zonnige herfstdagen en een zacht winterlandschap. Het is eerder zo dat we, en vooral onze schoenen, elke dag worden geconfronteerd met allerlei uitdagingen. Maar vrij naar het motto “kleine trucjes, groot effect” zijn er handige foefjes die ons helpen bij kleine dagelijkse obstakels.

Hoe trek je je schoen makkelijk aan, zonder schoenlepel?
Je hebt je jas al aan. Nu nog snel je schoenen aan – een schoenlepel is handig om winterschoenen gemakkelijk aan te krijgen. Maar wat doe je als je die niet hebt? Kijk dan eens in je klerenkast. In plaats van een schoenlepel kun je namelijk ook gemakkelijk een leren riem gebruiken. Leg de riem met het uiteinde met de gaatjes in de schoen, stap in de schoen en trek de riem er weer uit. Simpel maar slim.
Stinkende schoenen
Als je bij kou de hele dag op pad bent in je heerlijk warme schoenen, gaan je voeten meestal wel eens zweten. ‘s Avonds komt je dan meestal geen lekkere bloemengeur tegemoet. Maar er is een snelle remedie tegen stinkende schoenen. De eenvoudigste truc: luchten. Kou doodt bacteriën, dus het is vaak genoeg om de schoenen gewoon een half uurtje in de vrieskou buiten te zetten. Natuurlijk zijn er ook geurige hulpmiddeltjes, zoals schoenendeodorant of geparfumeerde doekjes. Die zijn bij elke drogist verkrijgbaar. Als je je schoenen niet buiten kunt zetten en ook niet naar de dichtstbijzijnde drogist kunt gaan, kun je ook huismiddeltjes gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld droge theezakjes in je schoenen leggen. Die verspreiden ook een aangename geur.

Zijn schoenen met een leren voering eigenlijk wel waterdicht?
Bij het kopen van outdoorschoenen vragen veel mensen zich af welk voeringmateriaal het meest geschikt is. Tegelijkertijd waarderen veel mensen voor wandelschoenen ook een voering van soepel leer. Maar omdat de schoen dan geen waterdicht GORE-TEX-membraan heeft, sta je bij vies weer vaak besluiteloos voor de schoenenkast. Kan ik mijn met leer gevoerde outdoorschoenen wel aantrekken? Het antwoord is: ja! Als je je leren schoenen goed verzorgt en impregneert, kun je ze ook gewoon bij vies weer dragen. De schoenen zijn weliswaar niet volledig waterdicht, maar ze zijn wel waterafstotend. Voor het impregneren kun je het beste een geschikte spray voor leer gebruiken, zoals LOWA Waterstop Pro.
Lowa
Wat betekent GTX in de naam van schoenen?
GTX – het is een afkorting die vaak voorkomt bij LOWA, en er zijn ook regelmatig klanten die in de winkel vragen naar de “LOWA GTX”. Maar wat betekenen die drie letters eigenlijk en wat hebben ze met de naam van de schoen te maken? Heel eenvoudig: de afkorting GTX staat voor het merk GORE-TEX. Dit bedrijf produceert hoogwaardige membranen die de schoen waterdicht en ademend maken. Het dunne laagje wordt gewoon in de voering van de schoen gehangen. Hierdoor kunnen zweet en waterdamp uit de schoen ontsnappen, maar komt er geen water of wind in de schoen. Het membraan is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen – ook als warme voering. Schoenen met een GORE-TEX-membraan zijn daarom perfect voor het koude seizoen.
Hoe strik je je veters, zodat ze niet los gaan?
Wie kent het niet? Het regent, het sneeuwt en plotseling is je veter los. Het is vaak een hele opgave om natte veters weer fatsoenlijk te strikken. Er is een praktische truc om te voorkomen dat veters überhaupt losraken. Daarmee komt je veilig door het natte en koude seizoen.

1. Maak een knoop
Maak eerst een normale knoop.
2. Van de boog naar de lus…
Maak daarna gewoon een strik. Zorg dat de strik losjes blijft en trek hem niet aan. Je kunt het beste de tweede lus wat langer maken (hier aangegeven met groen).


3. … en het gat in het midden
Pak dan die tweede lus en rijg hem nog een keer door het gat in het midden.
4. Trek strak
Trek dan alles strak aan. De veters zitten nu stevig vast. Je kunt de knoop eenvoudig losmaken door aan de uiteinden van beide veters te trekken.

Wat kan ik doen bij zoutvlekken op mijn schoenen?
Zodra het heeft gesneeuwd of de temperatuur onder nul graden daalt, maken de strooiwagens de straten in de stad vrij door zout te strooien. Het minder leuke effect zijn de zoutranden op schoenen, die vaak ontstaan bij een wandeling door de stad. Maar ook hiervoor zijn er simpele trucs.

Voor klassieke leren schoenen van nubuck of glad leer is water met een beetje zeep meestal voldoende. Heel geschikt zijn schoenreinigers, zoals LOWA Shoe Clean. Dit tast het leer niet aan en zorgt ervoor dat de zoutranden op een zachte manier verdwijnen. Bij suède zijn de zoutranden meestal wat hardnekkiger. Daar zijn speciale borstels voor waarmee je het zout uit het leer kunt krijgen. Een combinatieborstel van kunststof en messing is het meest geschikt. Daarnaast kun je ook een speciale gum gebruiken. Die twee handige hulpjes vind je bijvoorbeeld op de driehoekige borstel van LOWA. Maar let op: Gebruik de borstel en gum alleen voor suède. Bij glad leer kunnen de haren krassen achterlaten en het leer blijvend beschadigen.
Hoe krijg je je schoenen weer droog?
Het regent dat het giet en er komt altijd toch op de een of andere manier water in de schoen. Uiteindelijk raken je sokken helemaal doorweekt en trek je thuis je voeten drijfnat uit je natte schoenen. Nu rijst de vraag: “Hoe krijg ik mijn geliefde schoenen weer droog?” Hierbij helpt een oude truc die nog steeds goed werkt. Je kunt je schoenen het beste op een warme plek neerzetten. Maar pas op: niet direct op of onder de verwarming of bij een kachel. Bij leren schoenen kan dit het leer beschadigen, waardoor het poreus en broos wordt. Het is beter om ze te drogen in de buurt van een verwarming of in een warme kamer. Vul de schoenen dan met krantenpapier. Niet te strak, anders vervorm je de schoenen. Het papier trekt het vocht uit de binnenkant van de schoenen. Belangrijk: haal de volgende dag het natte krantenpapier uit je schoenen.


Schoenen opbergen
Als de herfst aanbreekt, is het ook tijd om zomerschoenen aan hun winterslaap te laten beginnen. Nu zijn andere metgezellen aan de beurt. Maar hoe berg ik mijn sandalen, sneakers en lichte zomerschoenen op zonder dat ze hun vorm verliezen en stoffig worden? Als je volgend jaar weer van je schoenen wilt genieten, moet je bij het opbergen een paar simpele tips onthouden. Natuurlijk is het belangrijk dat je schoenen schoon zijn en dat je bij de keuze van de opslaglocatie rekening houdt met een paar kleine dingen. In het algemeen zijn stofvrije, koele plaatsen geschikt. Dat kan ook in de kelder of op zolder zijn. Belangrijk is vooral dat de ruimte niet vochtig is en dat er van tijd tot tijd frisse lucht wordt aangevoerd, zodat de schoenen niet gaan schimmelen. Als de schoenen in een kast worden opgeborgen, kan het geen kwaad om die af en toe te luchten. Als je je schoenen in een schoenendoos opbergt, kun je gewoon een of twee ventilatiesleuven in de doos maken. Natuurlijk zijn ademende tassen van licht materiaal ook geschikt. Om ervoor te zorgen dat de schoenen al die tijd hun vorm behouden, kun je een schoenspanner gebruiken. Als het dan weer zomer wordt, heb je schone en stofvrije schoenen die nog een perfecte pasvorm hebben.
Ontdek de producten van Kleine trucjes, groot effect
Gratis wandelanalyse
Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.