Schoenonderhoud

Bij Hanwag hebben ze ervoor gekozen om al het schoeisel te vervaardigen met hoogwaardige en arbeidsintensieve technieken die een hoog niveau van vakmanschap vereisen. Het resultaat daarvan is dat Hanwag schoenen een zeer lange levensduur hebben en ook verzoolbaar zijn. Door een paar eenvoudige aanwijzingen op te volgen m.b.t reiniging en onderhoud, kun je hun levensduur aanzienlijk verlengen en zo nog meer avonturen met ze beleven.

Na iedere tocht reinigen

Inlegzolen en veters eruit halen

Buitenkant: Borstel de schoenen na iedere tocht af. Als het vuil te vast zit, verwijder het dan onder stromend water. Een speciaal reinigingsmiddel voor leer is alleen nodig als al het andere niet helpt. Zeep tast de impregnatie van de meeste leersoorten aan.

Binnenkant: Textiele voering (zoals in de meeste GORE-TEX schoenen) of leren voering reinigt men het beste met schoon water en een spons. Geen heet water gebruiken!

Impregneren met spray

Voor textiele delen en om de waterafstotende werking van het leer regelmatig op te frissen

Om ook de textiele delen waterafstotend houden (of om leren schoenen te beschermen tegen zeer natte omstandigheden), is de Hanwag Waterproofing Spray geschikt voor impregnatie. Het wordt na het schoonmaken op de gedroogde schoen gespoten.

BELANGRIJK!

Alleen buiten of in zeer goed geventileerde ruimtes gebruiken!

Spray het hoog geconcentreerde impregneermiddel op een afstand van ongeveer 30 cm op de schoen.  De veters en de plekken die moeilijk te bereiken zijn (bijvoorbeeld in het gebied van de tong) daarbij niet vergeten. Aansluitend laten drogen.

Leeronderhoud

Met Hanwag Shoe Wax

Omdat leer een natuurproduct van dierlijke oorsprong is, moet het regelmatig onderhouden worden anders droogt het uit, wordt het broos en ontstaan er scheurtjes. Voor het onderhoud is een wax, zoals de Hanwag Shoe Wax, het meest geschikt. In geen geval vet of olie gebruiken.

De wax wordt ofwel met een zachte, bij voorkeur pluisvrije doek van katoen of microvezel, of met een zachte borstel dun op de droge, schone schoenen aangebracht en ingemasseerd.

Wat kun je hier aan doen?

1. Met een speciale suèdeborstel kan het leer licht opgeruwd en overtollige wax afgeborsteld worden. Het leer wordt hier echter niet meer lichter van. Het wat donkere patina hoort bij een goed onderhouden leren schoen. Het oppervlak van het leer zal ook na iedere onderhoudsbeurt iets vetter worden. In ruil daarvoor vertelt de schoen met iedere gelopen meter een steeds spannender verhaal.

2. Wie niets aan het uiterlijk van zijn leren Hanwag schoen wil veranderen, kan het leer ook onderhouden met de Hanwag Care Sponge ( zie 3b). Het leer wordt hiermee echter niet zo intensief verzorgd als met de wax.

Leeronderhoud

Met Hanwag Care Sponge

De Hanwag Care Sponge is zeer geschikt voor schoenen van nubuck – of suède leer. Het voedt het leer diep, verfrist de kleur en houdt het zacht en soepel zonder het natuurlijke, ruwe karakter aan te tasten. Tegelijkertijd impregneert de Hanwag Care Sponge  het leer en verzorgt de rubberen delen, zoals bijv. de stootrand.

Het is beste is om de Hanwag Care Sponge na het impregneren op de droge schoen aan te brengen. Druk hierbij de spons licht tegen het leer aan en knijp tegelijkertijd in het flesje. Wrijf het onderhoudsmiddel gelijkmatig in het leer, laat het inwerken en drogen. Plekken die moeilijk te bereiken zijn (bijvoorbeeld in het gebied van de tong) daarbij niet vergeten. Aansluitend bij normale kamertemperatuur (in geen geval vlakbij of op de verwarming) laten drogen.

Drogen

Een opbergen na een tocht

Drogen: Na het reinigen de schoenen met wijd geopende tong op een schaduwrijke, droge en goed geventileerde plaats zetten. Schoenen met een leren voering kan men indien nodig volstoppen met goed absorberend papier ( geen krantenpapier). Datzelfde geldt ook voor schoenen met een GORE-TEX® voering die met papier (ook hier geen krantenpapier gebruiken want de inkt tast het membraan aan) sneller en effectiever drogen.

BELANGRIJK!

Papier regelmatig wisselen om het vocht uit de schoen optimaal te laten absorberen. In geen geval vlakbij of op de verwarming laten drogen!

Opbergen: Berg je schoenen staand op in een droge en goed geventileerde ruimte.

Tip: Gebruik schoenspanners.

Waar moet nog meer opgelet worden?

  1. Houd je schoenen ver weg van benzine, diesel, petroleum en ook van gier. reinig je schoenen meteen nadat ze  met deze vloeistoffen in contact zijn geweest.
  2. Als je schoenen een tijdlang niet gebruikt zijn, kun je indien nodig, de profielzool met een harde borstel of met fijn schuurpapier licht opruwen. borstel je schoenen na iedere tocht af.
  3. Voor een nog intensievere bescherming tegen vocht kan de schoen na het onderhoud nogmaals na- geimpregneerd worden.

LET OP! Schoenen nooit vochtig en zonder ventilatie in een kofferbak, plastic zak, of in een kelder etc. bewaren. schoenen nooit bij een hete kachel, bij vuur of aan een andere hittebron laten drogen. het leer verbrandt, wordt broos, droogt uit en gaat scheuren. bovendien kan de hele schoen zich daardoor vervormen.

Ontdek de producten van Schoenonderhoud

Hanwag

HANWAG Waterproofing

13,99
Hanwag

HANWAG Bergell Top Wandelschoen Heren

479,99
Hanwag

HANWAG Tatra II WIDE GTX Wandelschoen Heren

309,95
Alle artikelen van Schoenonderhoud

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2024 Sportshealth BV