Tips voor je uitrusting

De juiste uitrusting is al de halve planning.

Een rugzak hoort bij wandelen als een deksel op een pan. Het is een constante metgezel en beschermer van je rug in één. In het ideale geval bevat hij alles wat een wandelaar kan helpen in geplande en onge­plande situaties. Daarom kun je hier lezen hoe je je rugzak goed inpakt en wat je verder absoluut moet meenemen.

Lowa

Vers drinkwater vinden

Aan de ene kant moet je met voldoende water beginnen. Aan de andere kant kun je je drink­wa­terfles heel goed vullen bij een beekje. Zoals bekend kom je bij het wandelen in de bergen meestal heel schoon bronwater tegen. Als het water toch een keer troebel is, kun je het gewoon filteren! Giet daarvoor zand, kiezel­steentjes en verpulverd houtskool in een met zakdoekjes beklede sok. Het water dat daar doorheen loopt, is dan veel helderder. Maar wees voor­zichtig: met deze methode verwijder je niet per se alle bacteriën en ziek­te­kiemen. Het is dan ook belangrijk dat je het water alleen uit stromend water haalt. Hoe sneller de beek stroomt, hoe schoner het water is. Stil­staand water moet je absoluut vermijden, want daarin verzamelen bacteriën en ziek­te­kiemen zich heel graag!

Hoe pak je een rugzak in?

Hoe lichter, hoe beter. Het gewicht van de ingepakte rugzak mag niet hoger zijn dan 25 procent van je lichaams­gewicht. Als je op vlak terrein op pad bent, moet het zwaar­tepunt bij je schouders liggen. Op steile gedeeltes ligt het iets lager.

Tassen

Lichte voorwerpen

Lichte spullen, zoals je slaapzak of een jas, stop je in het onderste vak.

Middelzware voorwerpen

Middelzware spullen, zoals reser­ve­kleding, stop je in het middelste gedeelte van je rugzak aan de buitenkant.

Zware voorwerpen

Zware spullen, zoals je camera of je tent, horen in het middelste gedeelte tegen je rug aan.

Kleine voorwerpen

Kleine spullen stop je in het dekselvak of in de zijvakken.

Gewicht verplaatsen

Je kunt gemak­kelijk bepalen of je je rugzak goed hebt ingepakt: als het gewicht je niet naar voren duwt of naar achteren trekt en je er verder ook geen last van hebt, is je rugzak goed ingepakt.

Paklijst: Wat moet er echt in je rugzak zitten?

  • Waterfles
  • Kleding (waterdichte jas, trui)
  • Zon bescherming (zonnebrandcrème, bril, hoofddeksel)
  • Eten en drinken
  • EHBO-set
  • Mobiele telefoon
  • Zaklantaarn
  • Zakmes
  • Geld
  • ID-kaart

Voor meer­daagse tochten

  • Slaapzak
  • Handdoek
  • Kleren
  • Toilettas

“Neem een wandelkaart mee. Want met een kaart heb je een grotere kans, ook als je een keer verkeerd loopt, om je goed te oriënteren en de goede weg terug te vinden.”

Pauze

Naast een fles water is wat proviand het belang­rijkste in je rugzak. Het helpt je als je kracht langzaam afneemt en je stappen korter worden. Dan wordt het tijd voor een pauze. Drink een slokje, strek je benen en schud je armen los. Als dat niet helpt of als je maag knort, moet je je lichaam energie geven. Het meest geschikt zijn bananen, gedroogd fruit en noten. Ook een koekje of een stukje dextrose kan je helpen om weer fit te worden.

Tip: Teatree-olie

Het werkt bijna overal tegen, past in elke rugzak en is de ideale metgezel voor je tocht. Bij kleine verwon­dingen, voet­schimmel en insec­tenbeten verzacht één druppel de ontsteking. Het aroma overstemt geuren, zodat de olie bij langere tochten ook geschikt is voor wassen. Zorg dat je het niet in je ogen wrijft, want dan brandt het! Als je onderweg ziek wordt, verdun dan een druppel teatree-olie met water en drink het op. Gorgelen helpt ook – bijvoorbeeld bij tand­vlees­ont­steking of keelpijn.

Ontdek de producten van Tips voor je uitrusting

Lowa

LOWA Renegade GTX Mid Ws Wandelschoen Dames

219,99
Deuter

DEUTER – Nijmegen AC Spider 20

79,99
Webshop

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2023 Sportshealth BV