Van hut naar hut
Net zoals je elke wandeltocht plant, moet je ook de inhoud van je rugzak plannen. Dat geldt natuurlijk vooral bij meerdaagse tochten met overnachtingen in één of meer hutten. Er is een bepaalde basisuitrusting die je altijd bij je moet hebben.
Tips
Pak zorgvuldig in
Huttenslaapzak
Verplicht bij overnachtingen in een hut. In vergelijking met een normale slaapzak is hij veel dunner en lichter. Het doel is echter in de eerste plaats hygiëne en niet warmte. Weldadige warmte bereik je door de verschillende lagen: Schoon in de huttenslaapzak, toedekken met de dekens uit de slaapzaal van de hut, klaar!
Dikke sokken/huisschoenen
Natte, vieze of gewoon vies ruikende wandelschoenen hebben niet echt iets te zoeken in de hut. Dus doe ze uit, zet ze om te drogen of luchten in de daarvoor bestemde ruimte in de hut en trek je meegebrachte dikke sokken of huisschoenen aan.
Contant geld
Berghutten zijn geen hotels en accepteren meestal alleen contant geld. Zorg ervoor dat je, afhankelijk van de lengte van de tocht, altijd genoeg geld bij je hebt.
Afvalzak
Je afval blijft jouw afval, waar je ook bent. Neem dus een afvalzak mee en breng je eigen afval netjes terug naar het dal.
Oordopjes en hoofdlamp
In de slaapzaal van een berghut komen de meest uiteenlopende mensen bij elkaar: snurkers, vroege vogels en mensen die er ‘s nachts meerdere keren uit moeten. Oordopjes zijn aan te raden om te voorkomen dat je niet wakker wordt door het eerste type. Voor de andere twee is er de hoofdlamp: ‘s nachts over rugzakken of slapende mensen struikelen, is niet echt prettig.

“Het is niet zo erg als je je slaapzak een keer vergeet. De meeste hutten verhuren ook slaapzakken tegen een kleine vergoeding.”

Reserveer een slaapplaats en kom opdagen
Mobiele telefoons en e-mail hebben veel dingen gemakkelijker gemaakt – inclusief de bereikbaarheid van hutten. Toch mag niet worden vergeten dat berghutten geen hotels zijn en dat het aantal slaapplaatsen beperkt is. Bovendien wordt een kwart van de plaatsen niet gereserveerd. Dat heeft te maken met een compromis tussen de hutten en de Duitse Alpenvereniging. Als jullie dus bij een tocht van plan zijn om in een of meer hutten te overnachten, wees dan zo fatsoenlijk om ook te komen opdagen, of licht de beheerder tijdig in over een annulering. Misschien hoeft iemand anders dan niet te worden geweigerd.
Bewaar 's nachts de rust
In principe geldt in berghutten dezelfde regel voor nachtrust als in de stad. Van 22.00 tot 6.00 uur heerst de nachtrust en daar moet iedereen zich aan houden. Afhankelijk van de categorie van de hut – die weer afhangt van de hoogte waarop de hut ligt – wordt deze regel zeer streng of minder streng gehandhaafd. Wie vóór 6.00 uur moet vertrekken voor een beklimming, moet de beheerder van tevoren inlichten. En wat eigenlijk vanzelfsprekend is: gedraag je bij het vertrek zo dat je niet meteen de hele hut wakker maakt.

“Als je echt nog voor het einde van de nacht moet vertrekken, moet je je rugzak de avond van tevoren al hebben ingepakt en buiten de slaapkamer hebben klaargezet.”

Registreer je in het huttenboek
Zodra jullie in een hut willen overnachten, moeten jullie je registreren in het betreffende huttenboek. Het is aan te raden om er ook je doel en een mobiel telefoonnummer in op te geven. Naast sentimentele redenen is dat ook heel praktisch: Als er iets met jullie gebeurt, kunnen de reddingswerkers jullie zo veel gemakkelijker vinden.
Houd je aan het rookverbod!
In principe geldt er in alle hutten een absoluut rookverbod. De achtergrond van deze zeer strenge regel ligt eigenlijk voor de hand: als de hut in brand vliegt, kan de brandweer niet snel genoeg ter plaatse zijn.


Houd je aan de regels voor eten en alcohol!
Elke hut is verplicht om tussen 12.00 en 20.00 uur minstens één warme maaltijd aan te bieden. In de meeste gevallen mag zelf meegebracht eten in de daarvoor bestemde gedeeltes worden opgegeten. Vraag dat vooraf na bij de beheerder. Dit geldt niet voor meegebrachte alcohol. Die mag nergens worden gedronken.

Honden
Wandelen met geliefde viervoeters wordt steeds populairder. Maar of honden zijn toegestaan in de hut, bepaalt de hut. In de slaapzaal mogen in ieder geval geen honden komen.
Ontdek de producten van Van hut naar hut
Gratis wandelanalyse
Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.