Veiligheid in de bergen

Zo mooi als het berg­klimmen is, zo gevaarlijk kan het ook zijn. Je hande­lingen en acties zijn gebaseerd op persoonlijke verant­woor­de­lijkheid en jij bent verant­woor­delijk voor je hande­lingen, beslis­singen en voor je veiligheid. Naast het kiezen van de juiste appa­ratuur moet je altijd jouw eigen conditie in de gaten houden. Overmoed heeft geen plaats in de bergen! Weet jij wat over­eenkomt met jouw fitness­niveau? Dan is de eerste belangrijke stap voor een mooie bergtocht al gezet. In de tweede stap willen we je een aantal nuttige tips geven over hoe je je schoen­veters kunt opti­ma­liseren of waar je hulp kunt krijgen als je dit nodig hebt.

Lowa

Veiligheid staat voorop

Bergsport is gevaarlijk en is gebaseerd op persoonlijke verant­woor­de­lijkheid. Je bent zelf verant­woor­delijk voor je hande­lingen, beslis­singen en veiligheid. Controleer je schoenen daarom vóór elke tocht op defecten en bescha­di­gingen.

  • Rijg veters altijd door alle beschikbare haken/lussen op de schoen en strik de veters stevig vast.
  • Stop de veter­lussen en de veter­ui­t­einden in de schacht als ze te lang zijn, uitsteken of niet door je broek worden bedekt.
  • Snel­slui­tingen hebben een voor­ziening op de schoen voor het wegstoppen van de uiteinden.

Houd er rekening mee dat de grip van zolen verandert bij vochtige en koude omstan­digheden. Dit verhoogt het risico op uitglijden, vooral op gladde opper­vlakken zoals gladde stenen, wortels, takken, tegels, asfalt of metalen roosters. Ook sneeuw, ijs en winterse omstan­digheden veranderen en verminderen de grip van de zool, net als een versleten profiel. Het gebruik van zeer oude schoenen kan in alpine terrein leiden tot gevaarlijke situaties.

Stap 1: Een eerste blik

Voor­afgaand aan de tocht moeten de schoenen eerst grondig worden geïn­specteerd. Zijn alle naden in orde? Zitten er scheuren of versleten plekken in de voering? Is het leer uitge­droogd of beschadigd? Zijn alle haken, lussen en ogen in perfecte staat en zijn de veters intact? Als de belangrijke punten voor het draag­comfort zijn afgevinkt, moet in de volgende stap de zool grondig worden gecon­troleerd.

Stap 2: De zool onder controle

De zool van een wandel­schoen is de basis voor de veiligheid. Het profiel van de zool moet intact zijn om een ontspannen wandeltocht te garanderen. Als de zool op veel plaatsen versleten is, is de grip niet meer gega­randeerd. Na een paar jaar komt bij wandel­schoenen ook vaak hydrolyse of “verbrossing” voor. Dit is een chemisch-fysieke reactie die ervoor zorgt dat de zool poreus wordt en scheurt, en in veel gevallen loslaat. Onze tip voor versleten zolen: schoenen uit het TREKKING- en MOUN­TAI­NEERING-segment van LOWA kunnen worden herzoold. Zo krijgen geliefde wandel­schoenen een nieuw leven en kunnen ze weer een paar jaar worden gebruikt.

Goed veteren

We hebben het allemaal ooit geleerd en we doen het bijna elke dag: veters strikken. Meestal hoeven we niet eens echt over na te denken. Wat kan er zo bijzonder zijn aan het rijgen van de veters van je wandel­schoenen?

De juiste houvast in je schoenen is nu nog belang­rijker dan in het dagelijks leven. Wandel­schoenen moeten goed passen en stevig zitten, zodat ze je goede steun geven. Struikelen kan op geëx­po­neerde paden snel tot gevaarlijke situaties leiden. En dit is echt niets nieuws: je struikelt vaker in loszittende schoenen!

Maar natuurlijk moet je je schoenen ook niet te strak dicht­binden. Je wilt je voeten immers niet afbinden. Het is altijd belangrijk dat de tong in het midden zit. Bovendien moet je na een goed half uur tot drie kwartier de veter­sluiting van je schoen bijstellen, omdat je voeten door de inspanning wat dikker en breder worden. Ook kunnen het materiaal en de veters wat oprekken.

En als de schoen toch een keer knelt, helpt een andere rijg­techniek misschien.

Teen-verlichting

Door je veters teenvrij te rijgen, ontlast je de punten van je tenen.

Anti-hiel-slip

Met deze manier van rijgen vergroot je de hielgrip en voorkom je wegglijden van en blaren op je hielen.

Raam­rijgen

Met raam­rijgen verhoog je de druk op het boven­voet­ge­deelte.

Voorbereid op een noodsituatie

Natuurlijk hoopt niemand dat het ooit zover komt. Maar juist in de bergen moet je op alles voor­bereid zijn, want hulp is veel moei­lijker te krijgen en te bereiken dan bijvoorbeeld in de stad.

Dus als je in de Alpen een nood­oproep moet doen, dan gelden deze belangrijke vragen, de vier W’s en één H:

  1. Waar?
  2. Wat?
  3. Wie?
  4. Hoeveel?
  5. Weer?

Het nood­nummer in Europa is 112. Via dit nummer bereik je in alle EU-landen de hulp­diensten. Daarnaast zijn er in de verschillende landen ook speciale binnen­landse nummers van de berg­red­dings­dienst:

Oostenrijk: 140

Zwit­serland: 1414

Ontdek de producten van Veiligheid in de bergen

Lowa

LOWA Renegade GTX Mid Wandelschoen Heren

219,99
Webshop

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2023 Sportshealth BV