Wandelplanning van A tot Z
Vind de juiste tocht!
Niet iedereen is een geboren wandelaar en niet iedereen is even fit. En aangezien er verschillende moeilijkheidsgraden zijn voor wandeltochten, moet je voordat je begint goed nadenken over de volgende twee vragen: 1. Waar wil ik heen? 2. Hoe ver wil ik lopen?

Ken je grenzen!
Kies een route op basis van jullie eigen mogelijkheden en overschat die niet.
Gebruik kaarten en andere bronnen bij je voorbereiding!
Als de bestemming en het start- en eindpunt duidelijk zijn, maak je je vertrouwd met de geografische kenmerken van de route. Dat doe je met behulp van kaarten, reisadviseurs en andere informatie – hoe meer je weet, hoe beter je later met eventuele problemen kunt omgaan.

Gedragsregels
Of je nu alleen bent, met z’n tweeën of in een groep, een wandeling in de natuur brengt altijd kleinere of grotere gevaren met zich mee, die je met een optimale voorbereiding tot een minimum kunt beperken.

Zorg als je eenmaal op pad gaat, dat jullie bereikbaar blijven.
Neem een mobiele telefoon of smartphone en een powerbank mee. Zorg dat er minstens één vriend is die beschikbaar is als contactpersoon voor noodgevallen en vertel die vriend, of een hut die op de route ligt, in welk gebied jullie op pad zijn en wat jullie bestemming is.
Drink regelmatig!
Vooral op warme dagen is het gevaar van uitdroging groot. Begin dus met voldoende water en les je dorst.
Blijf bij elkaar!
Als je met een groep onderweg bent, maak daar dan gebruik van en blijf altijd binnen het zicht van de anderen. Zo kan iedereen op elkaar letten.
Neem pauzes!
Het is niet alleen belangrijk om regelmatig te drinken, maar ook om regelmatig pauzes in te lassen en wat te eten.

“Verlaat nooit het pad! Als je op het pad blijft, kun je het ook niet kwijtraken.”

Alleen wandelen
Stap in je wandelschoenen en ga gewoon op pad! Als je voor het eerst alleen gaat wandelen, zijn er een paar eenvoudige tips. Voor ontspannen wandelplezier geldt in het algemeen: informeer je vooraf over de route, kies in geval van twijfel eerst voor een eenvoudigere route en zorg dat je de juiste uitrusting bij je hebt.
Blijf toegankelijk!
Neem een mobiele telefoon/smartphone mee (+ powerbank) en vertel een vriend waar je naar toe gaat en wanneer je je bestemming hebt bereikt.
Maak je klaar!
Neem een EHBO-set en een wandelkaart mee.
Ga niet opzij!
Blijf op de officiële paden en maak gebruik van premium-wandelpaden.
Luister naar jezelf!
Luister naar je lichaam, zoek je eigen tempo en pauzeer regelmatig. • Let op je buikgevoel en vraag om hulp als dat nodig is.
Bekijk het weer!
Raadpleeg vooraf de weersverwachting.

Zo schat je het weer goed in!
Juist in de bergen kan het weer snel omslaan. Bij regen, storm, wind, mist en kou worden de paden gevaarlijk. Wees voorzichtig en zoek bij slecht weer beschutting in een hut. De dierenwereld en de natuur verraden of er noodweer in aantocht is. Informeer je vóór je tocht over de verschillende soorten wolken. Als zich cumuluswolken opstapelen en de mist dichter wordt, wordt het slecht weer. Hetzelfde geldt voor dichter wordende cirruswolken en lage stratuswolken.
Wolken
Signalen voor slecht weer:
Wind
De wind draait en neemt aanzienlijk toe
Nevel
Ochtendnevel stijgt op en lost niet op
Wolken
Bepaalde wolkenformaties zoals cumuluswolken
Bodem
Opvallend veel regenwormen op de bosbodem
Verdere tekens
Dalende luchtdruk, zwaluwen vliegen lager en zeer goed zicht in de verte
Ontdek de producten van Wandelplanning van A tot Z
Gratis wandelanalyse
Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.