Wandelplanning van A tot Z

Vind de juiste tocht!

Niet iedereen is een geboren wandelaar en niet iedereen is even fit. En aangezien er verschillende moei­lijk­heids­graden zijn voor wandel­tochten, moet je voordat je begint goed nadenken over de volgende twee vragen: 1. Waar wil ik heen? 2. Hoe ver wil ik lopen?

Ken je grenzen!

Kies een route op basis van jullie eigen moge­lijkheden en overschat die niet.

Gebruik kaarten en andere bronnen bij je voor­be­reiding!

Als de bestemming en het start- en eindpunt duidelijk zijn, maak je je vertrouwd met de geogra­fische kenmerken van de route. Dat doe je met behulp van kaarten, reis­ad­viseurs en andere informatie – hoe meer je weet, hoe beter je later met eventuele problemen kunt omgaan.

Gedragsregels

Of je nu alleen bent, met z’n tweeën of in een groep, een wandeling in de natuur brengt altijd kleinere of grotere gevaren met zich mee, die je met een optimale voor­be­reiding tot een minimum kunt beperken.

Zorg als je eenmaal op pad gaat, dat jullie bereikbaar blijven.
Neem een mobiele telefoon of smartphone en een powerbank mee. Zorg dat er minstens één vriend is die beschikbaar is als contact­persoon voor nood­ge­vallen en vertel die vriend, of een hut die op de route ligt, in welk gebied jullie op pad zijn en wat jullie bestemming is.

Drink regelmatig!
Vooral op warme dagen is het gevaar van uitdroging groot. Begin dus met voldoende water en les je dorst.

Blijf bij elkaar!
Als je met een groep onderweg bent, maak daar dan gebruik van en blijf altijd binnen het zicht van de anderen. Zo kan iedereen op elkaar letten.

Neem pauzes!
Het is niet alleen belangrijk om regelmatig te drinken, maar ook om regelmatig pauzes in te lassen en wat te eten.

“Verlaat nooit het pad! Als je op het pad blijft, kun je het ook niet kwijtraken.”

Alleen wandelen

Stap in je wandel­schoenen en ga gewoon op pad! Als je voor het eerst alleen gaat wandelen, zijn er een paar eenvoudige tips. Voor ontspannen wandel­plezier geldt in het algemeen: informeer je vooraf over de route, kies in geval van twijfel eerst voor een eenvou­digere route en zorg dat je de juiste uitrusting bij je hebt.

Blijf toegan­kelijk!
Neem een mobiele telefoon/smartphone mee (+ powerbank) en vertel een vriend waar je naar toe gaat en wanneer je je bestemming hebt bereikt.

Maak je klaar!
Neem een EHBO-set en een wandelkaart mee.

Ga niet opzij!
Blijf op de officiële paden en maak gebruik van premium-wandelpaden.

Luister naar jezelf!
Luister naar je lichaam, zoek je eigen tempo en pauzeer regelmatig. • Let op je buik­gevoel en vraag om hulp als dat nodig is.

Bekijk het weer!
Raadpleeg vooraf de weers­ver­wachting.

Zo schat je het weer goed in!

Juist in de bergen kan het weer snel omslaan. Bij regen, storm, wind, mist en kou worden de paden gevaarlijk. Wees voor­zichtig en zoek bij slecht weer beschutting in een hut. De dieren­wereld en de natuur verraden of er noodweer in aantocht is. Informeer je vóór je tocht over de verschillende soorten wolken. Als zich cumu­lus­wolken opstapelen en de mist dichter wordt, wordt het slecht weer. Hetzelfde geldt voor dichter wordende cirrus­wolken en lage stra­tus­wolken.

Wolken

Signalen voor slecht weer:

Wind
De wind draait en neemt aanzienlijk toe

Nevel
Ochtendnevel stijgt op en lost niet op

Wolken
Bepaalde wolken­for­maties zoals cumu­lus­wolken

Bodem
Opvallend veel regen­wormen op de bosbodem

Verdere tekens
Dalende luchtdruk, zwaluwen vliegen lager en zeer goed zicht in de verte

Ontdek de producten van Wandelplanning van A tot Z

Leki

LEKI Traveller Carbon Wandelstok

159,99
Alle artikelen van Wandelplanning van A tot Z

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2024 Sportshealth BV