Warming-up: Warm up to get up

Warming-up

Bereid je lichaam voor op de inspan­ningen van de wandeling, om letsel te voorkomen. We hebben een paar suggesties voor je warming-up: Breng je hart en bloeds­omloop op gang door bijvoorbeeld 4–5×1 minuut op de plaats te springen met telkens 30 seconden ertussen, ongeveer 3 minuten op de plaats te rennen of een paar klassieke “jumping jacks” te doen.

“Als je een meer­daagse tocht plant, moet je al een paar weken van tevoren aan je conditie gaan werken. Versterk ook je rugspieren, zodat je je rugzak over lange afstanden kunt dragen.”

Spieren losmaken

Als je bent opgewarmd, is het tijd om wat losser te worden. Ga rechtop staan met je benen op heup­breedte. Maak langzame cirkels, eerst met je schouders en dan met je armen – naar voren en daarna naar achteren. Daarna kun je je hoofd nog 30 seconden langzaam in een halve cirkel aan de voorkant van je lichaam van links naar rechts en terug draaien.

Stretchen

Buig je dan voorover, zet met een gestrekt been één hiel voor je op de grond en pak met je handen je tenen vast. Rek daarbij vooral je kuiten, houd de rek even vast en doe dan hetzelfde met je andere been. Trek je benen daarna afwis­selend naar achteren, tot de onderkant van de voet je billen raakt. Hou ook nu de rek even vast.

“Onge­trainde sporters moeten bij het rekken oppassen dat ze zich niet over­strekken. Begin een paar weken van tevoren met de oefe­ningen en voer ze langzaam op.”

Pauzes

Ook tijdens de wandeling zijn korte strek­pauzes de moeite waard. Dat werkt verfrissend en het ontlast je lichaam, omdat je je rugzak even kunt afdoen. Bovendien kun je een strekpauze handig combineren met een eet- en drinkpauze. Zo kun je aange­sterkt en ontspannen aan de volgende etappe beginnen.

Ontdek de producten van Warming-up: Warm up to get up

Born

BORN Massage Oil – 200ml

9,99
Webshop

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2024 Sportshealth BV