Winterwandelingen – een ijskoude ervaring

Plezierig wandelen in plaats van een geforceerde mars

Om te voorkomen dat een geplande wintertocht een gefor­ceerde mars wordt, moeten enkele aanwij­zingen worden gevolgd en moeten bepaalde compro­missen worden geac­cepteerd. Bij het plannen van tochten in de winter gelden een paar bijzon­derheden: Ten eerste maken de besneeuwde paden de kilo­meters en hoog­te­meters veel zwaarder dan in de zomer. Bovendien maken sneeuw en ijs van sommige bekende bospaden een gevaarlijke glijbaan.

De vroege zons­on­dergang – vaak is het om 16.00 uur al behoorlijk donker – doet ook de tijd­buffer smelten die je hebt voor eventuele verkeerde afslagen en omwegen. Het aantal kilo­meters van de tocht moet daarom enerzijds worden aangepast aan de plaat­selijke omstan­digheden, en anderzijds aan de eigen conditie, en moet aanzienlijk worden beperkt. Wees echt eerlijk tegen jezelf! Het is beter om bij je eerste tocht sneller dan gepland aan te komen, want dan kun je voor de volgende keer meer inplannen. Een goed uitgangspunt voor alle beginners in de winter is om ongeveer de helft van de in de zomer afgelegde afstand in te plannen.

Veiligheid en warme voeten

Er moet natuurlijk speciale aandacht worden besteed aan geschikte winter­schoenen, want die komen als eerste in aanraking met de ondergrond. De juiste winter­wan­del­schoen is minimaal enkelhoog, stabiel en heeft een stijve zool­con­structie met een duidelijk profiel. Of je gaat voor een speciaal gevoerde winter­schoen of toch liever dikkere sokken in je vertrouwde schoenen draagt, is aan jou.

Wat extra's op de zool en de piste op

Zelfs de beste “winter­schoen” bereikt op een bepaald moment zijn grenzen. Beijsde en besneeuwde paden kunnen zelfs voor de Vibram Arctic Grip® te veel worden. Als je je avontuur niet voor­tijdig wilt beëindigen, zit je goed met spikes. Deze flexibele afzet­hulp­middelen zijn het kleine broertje van klim­ijzers en bieden de nodige grip bij winterse avonturen. Maar ze vervangen de klim­ijzers nooit!

Sneeuw­schoenen bieden nog een andere moge­lijkheid voor veilig bewegen. Het brede contac­top­pervlak voorkomt dat ze te diep in de sneeuw zakken, zodat je zelfs diepe sneeuw­velden kunt door­kruisen. Sneeuw­schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoe­ringen en beves­ti­gingstypes, en kunnen met vrijwel alle vaste LOWA-winter­schoenen worden gebruikt.

Let op het weerbericht

Het weer in de bergen is maar al te vaak grillig. Vooral in de winter spelen de weers­in­vloeden een belangrijke rol. In het koude seizoen kan een korte bui snel omslaan in een sneeuwstorm. Bovendien is er het gevaar van lawines.

Het is daarom belangrijk om de weers­om­stan­digheden al vanaf het begin van de plan­ningsfase regelmatig te controleren, en ook vóór het begin van de tocht. Ook onderweg moet je altijd naar de lucht blijven kijken.

Oriëntatie in de winter

Hoe mooi is het als er een glin­sterend sneeuwdek over de natuur ligt. Alles is zacht en wit – en ziet er haast hetzelfde uit. Vooral in de winter kan oriënteren tijdens het wandelen lastig zijn. Padmar­ke­ringen verdwijnen vaak snel onder het sneeuwdek – net zoals mogelijke gevaren in de vorm van hellingen, gaten en losse stenen. Het is daarom oppassen geblazen. Om optimaal te kunnen genieten van je winter­wan­deling, is het essentieel dat je actuele kaarten en een gps-apparaat bij je hebt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, denk dan ook aan reser­ve­accu’s (voor mobiele telefoons) en -batterijen. De felle vrieskou zuigt energie uit de apparaten. Onderschat ook de kortere dagen niet. In geval van twijfel betekent minder daglicht minder tijd om een verkeerde afslag onderweg te corrigeren. Een goede hoofdlamp meenemen is dus een must!

Pauzes en maaltijden

Van lang over besneeuwde paden lopen, ga je absoluut zweten. Het is dan vaak verlei­delijk om ter ontspanning een langere pauze in te lassen. Maar let op: als je dan niet zorgt voor warme dranken en extra lagen kleding, kun je heel snel afkoelen! Een loopneus is haast onver­mij­delijk. Het is daarom beter om een aantal korte pauzes te nemen waarin het lichaam niet volledig kan afkoelen.

Ontdek de producten van Winterwandelingen – een ijskoude ervaring

Falke

FALKE TK1 Dames Trekking Sokken – marine

24,99
Leki

LEKI Traveller Carbon Wandelstok

159,99
Webshop

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2024 Sportshealth BV