Een eeuw vakmanschap, innovatie en traditie

Tijd is universeel. Toch is het ook iets bijzonder individueels. Afhankelijk van ons gevoel en onze levensomstandigheden ervaren we het verschillend. In een snel veranderende tijd als de huidige, is het moeilijk voor ons om de betekenis en dimensie van 100 jaar te begrijpen. Wat dit met schoenen te maken heeft? Toen Hanwag in 1921 werd opgericht, zag de wereld er anders uit. Er leefden twee miljard mensen op onze planeet zonder internet en Big Mac, de auto had een vreemde vorm, en er had nog nooit iemand een achtduizend meter hoge berg beklommen. Maar zelfs toen hadden mensen goede schoenen nodig. En hoezeer deze de afgelopen honderd jaar ook veranderd mogen zijn, het doel van Hanwag en haar medewerkers is vandaag de dag nog onveranderd: de best mogelijke schoenen maken!

Bekijk hier de timeline van 100 jaar Hanwag.

Productie

Toen Hans Wagner in 1921 in het kleine Beierse plaatsje begon met de productie van schoenen en laarzen, was het duidelijk dat de productie ter plaatse en in de eigen productiehallen zou plaatsvinden. Dat is tegenwoordig nog steeds het geval. En dat is niet vanzelfsprekend in tijden waarin veel bedrijven hun productie uitbesteden aan verre landen. Naast de fabriek in Vierkirchen, heeft Hanwag een eigen locatie in Hongarije én een exclusieve producent in Kroatië. Alle Hanwag producten zijn dan ook Europees vervaardigd. Er wordt uitsluitend gewerkt met twee ambachtelijk zeer geavanceerde technieken: de ‘gezwikte’ en de ‘dubbelgestikte’ maakwijze. Dit maakt alle Hanwag modellen robuust, duurzaam en verzool-baar. Deze techniek ondersteunt bovendien een lange levensduur.

Klaus Obermeyer

In 1956 ontmoet Sepp Wagner op een beurs voor sportartikelen in Wiesbaden bovendien de geëmigreerde Duitse ingenieur Klaus Obermeyer, die voor zijn snel groeiende skischool in het Amerikaanse Aspen graag (veel) skischoenen wil inkopen. Dat betekent een grotere productie-output voor de fabriek en Obermeyer plaatst hiermee de eerste echte industriële order bij Hanwag: de start een succesvolle transatlantische relatie.

Klaus Obermeyer werd geboren in Allgäu en richtte het kledingbedrijf op Obermeyer Sports. In 2019 vierde hij zijn eigen 100ste verjaardag.

Nieuw magazijn Ludwiglust

Duurzaamheid staat bij Hanwag hoog in het vaandel, omdat het de bedoeling is om ook in de toekomst te kunnen genieten van de bergen. Daarom gebruiken zij zo milieuvriendelijk mogelijke materialen en houden ze de aanvoerlijnen kort voor een lage CO2-footprint. De bewuste aanpak stelt Hanwag in staat om de knowhow en de exclusieve vaardigheden die zij in de afgelopen decennia heeft verworven, door te geven.

Pijnvrij wandelen - Hanwag Bunion leest voor hallux valgus

Veel mensen hebben last van een scheefstand van de grote teen ofwel een hallux valgus; een van de meest
voorkomende voetproblemen. Er zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken voor het ontstaan van een hallux valgus waarbij ook erfelijkheid een belangrijke rol speelt. De belangrijkste oorzaak is echter het dragen van schoenen die te smal zijn en/of te hoge hakken hebben; vandaar dat het vooral bij vrouwen, maar ook bij boulderaars en klimmers voorkomt. Een hallux valgus kan leiden tot pijnlijke drukpunten en ontstekingen; het dragen van gewone schoenen is vaak pijnlijk en soms zelfs bijna onmogelijk. Wijdere modellen bieden wel wat meer ruimte aan de grote teen maar zijn vaak weer te wijd voor de rest van de voet waardoor ze ook
geen goede ondersteuning bieden.

De Hanwag Bunion leest is speciaal ontworpen voor wandelaars met een hallux valgus. Deze leest biedt extra ruimte aan het grote teengewricht, waardoor comfortabel wandelen weer mogelijk is.

© 2024 Sportshealth BV