Besseggen

Besseggen is één van de bekendste bergwandelingen in Noorwegen: elk jaar genieten ruim 30.000 toeristen van het adembenemend uitzicht vanaf de top van de bergkam.

Over de route

De wandeling duurt in totaal zes tot acht uur, korte stops inbegrepen, en is bedoeld voor ervaren wandelaars. De bergkam is steil en het kan er goed waaien, dus als je voor het eerst in de bergen gaat lopen, is het misschien beter om een minder zwaar alternatief te kiezen. Voor een goed verloop van je bergwandeling is een goede voorbereiding essentieel. We raden je aan om ten minste één extra dag in te plannen om een grotere kans op goed weer te hebben tijdens je tocht.

Route

Memurubu (NO)

Wat valt er allemaal te zien

In de winter ligt de bergkam vol sneeuw en ijs dat vaak blijft liggen tot midden juni. Het normale wandelseizoen voor Besseggen is de periode wanneer er boten over het Gjende-meer varen, van midden juni tot midden oktober.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Je kunt op twee manieren in Besseggen komen. Je kunt je wandeling beginnen vanuit de Gjendesheim toeristenhut, of de boot van Gjendesheim naar Memurubu nemen en de tocht daar beginnen. Vanuit Memurubu is de wandeling iets makkelijker. Om zeker te zijn van een plaatsje aan boord kun je het beste van tevoren kaartjes boeken. Overnachten kun je in Gjendesheim of Memurubu, zodat je de volgende ochtend fris en fit aan je wandeling kunt beginnen.

Praktisch

Veiligheidsmaatregelen
Elk jaar zijn er reddingsoperaties voor wandelaars. Zorg ervoor dat jij niet één van hen bent. Bereid je goed voor op de wandeling en ga mee met een begeleide wandeling als je geen ervaren wandelaar bent.

Weersomstandigheden in de bergen
Zelfs als er zonnig en mooi weer is voorspeld, kan het weer plotseling omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking wat voor weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld

Goede wandeluitrusting
Een rugzak van 30 liter is de beste optie om alles te kunnen meenemen wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Neem sowieso een kaart en kompas, een verbandtrommel, opgeladen mobiele telefoon en een hoofdlamp mee.

Warme kleding
Het hoogteverschil dat je gaat overbruggen bedraagt bijna 1000 meter. Daarom is geschikt schoeisel een absolute must. Doe wandelschoenen aan en laat je sportschoenen achter in je uitvalsbasis. Op Besseggen kunnen zware windstoten voorkomen, dus zorg voor wind- en waterdichte bovenkleding. Vergeet niet om een extra set kleren, inclusief muts of pet, wanten of handschoenen en een sjaal mee te nemen.

Voldoende eten en drinken
Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je een wandeltocht gaat maken. Het is belangrijk om voldoende proviand bij je te hebben, zodat je tijdens de hele tocht genoeg energie hebt.

 

Bron: visitnorway.nl

 

Horeca

Geen

© 2024 Sportshealth BV