Boswachterspad Olde Smildeger

Waan je in het hart van het Drents-Friese Wold en geniet in stilte van de natuur tijdens een wandeling over het boswachterspad. Luister naar de vogelzang, speur naar de boommarter en wandel in augustus door de bloeiende heidevelden.

Over de route

Boswachter Corné Joziasse: “Bloeiende heidevelden, de geur van naaldbomen en het gezang van vogels op de achtergrond. Tijdens een wandeling over het boswachterspad door het hart van het Drents-Friese Wold geniet je in stilte van de natuur.

De route voert door een bos met naald- en loofbomen, over zandvlaktes, door heidevelden en langs vennetjes. Midden in het bos ga ik vaak even een half uur zitten om te luisteren naar het vogelconcert. Het kan maar zo dat er dan een ree voorbij komt lopen. De natuur komt hier naar je toe.

Ik wandel hier het liefst in de zomer. Het bos leeft en je ziet de vlinders en libellen vliegen. Langs de vennetjes groeien allerlei planten. Je vindt hier oeverkruid, drieblad, veenmos en wollegras.”

Route

Wat valt er allemaal te zien

In de bossen van het Drents-Friese Wold lopen reeën, vossen en leven boommarters in de toppen van de bomen. De dieren houden zich overdag schuil en laten zich vooral in de vroege ochtend of tegen schemering zien.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt:

Parkeerplaats Sportlaan
Sportlaan 1
9423 PV Hoogersmilde

Praktisch

Het startpunt van het boswachterspad is de parkeerplaats aan de Sportlaan 1 te Hoogersmilde. Vanaf de parkeerplaats volg je de zwarte pijltjes op gele achtergrond om de route van 16 kilometer te lopen.

De route gaat over zandpaden. Aan het begin van de route staat een informatiebord met informatie over het gebied. Langs de route zijn voldoende zitplekken en picknicktafels. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

 

Bron: Staatsbosbeheer

Flora en fauna

Aan het eind van de zomer staan de heidevelden in bloei. Dit is een mooie periode om het boswachterspad de lopen. De hei kleurt dan paars. In het open veld jaagt de buizerd op zijn prooi.

Horeca

Op 1 kilometer van het startpunt zijn in het dorp Hoogersmilde een aantal terrassen en een snackbar te vinden.

© 2024 Sportshealth BV