Boswachterspad Ruiten Aa

Draai rond in het kleinste theater van Nederland en bezoek het grootste heideterrein van Groningen tijdens een wandeling over het boswachterspad in Sellingen. De route voert je langs weidebeekjuffers, oude eiken en de Ruiten Aa.  

Over de route

Een klein theater en een magische heide

Jelka Vale: “Tijdens deze wandeling langs de Ruiten Aa en zijn weidebeekjuffers, de boomleeuwerik in de bossen en de dikke ouden eiken en tandjesgras van Ter Borg, zie je al het diverse wat Westerwolde te bieden heeft.

Beklim de trap naar het Theater van de Natuur en laat je verrassen door de gedichten op de treden. Eenmaal boven kun je het theater ronddraaien en kijk je 360 graden om je heen. Van bovenaf heb je leuk uitzicht op de Ruiten Aa en het bos van Sellingen. Wandelend tussen de bomen vind je een grote kale plek in het bos die herinnert aan de straaljager die ooit neerstortte.

In augustus zie je hier het grootste heideterrein van Groningen in bloei. Dat heeft altijd iets magisch en misschien loop je de kudde heideschapen tegen het lijf. Maar ook in de winter is deze wandeling zeer de moeite waard. Bevroren vennetjes schitteren in de zon. En een ontmoeting met schotse hooglanders is extra spectaculair in een besneeuwd landschap.”

Route

Wat valt er allemaal te zien

Theater van de Natuur
De route start bij De Noordmee. Volg de handwijzer die je in de richting van de gele route wijst. Steek de weg over en ga door het klaphek. Op de T-splitsing ga je linksaf. Je loopt langs de grondwatermeter naar het Theater van de Natuur

Het theater is het kleinste theater van Nederland en kan 360 graden draaien. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de Ruiten Aa en de bossen van Sellingen. Bij het Theater van de Natuur steek je de weg schuin links over, bij de paal met een wit/rood bordje. Na het bankje bij het ven ga je rechtsaf. Hier staat een paal met blauwe kop. Je loopt langs de hei tot aan de verharde weg. Hier sla je linksaf. Aan de rechterkant zie je de Ruiten Aa slingeren. Steek de kruising over en ga na het fietspad “Groot koolwitje” het eerste bospad naar links, bij de paal met rode kop. Je loopt langs een ven met levend hoogveen. Blijf het rode pad volgen en ga het tweede pad links (niet de kleine sluippaadjes tellen, alleen de goed toegankelijke paden). Na 40 meter ga je linksaf, bij de paal met rode kop. Bij de kruising ga je rechtdoor. Bij de T-splitsing sla je rechtsaf, waarna je na 150 meter op het fietspad uitkomt en na 20 meter links een pad richting de sloot ingaat (na het bankje en een put).

De crash
Bij de sloot sla je linksaf. Vervolgens steek je bij de verharde weg schuin naar rechts over en volg je de sloot. Steek de stuw over, sla linksaf en loop langs de sloot. Het eerste paadje rechts ga je in. Na 50 meter sla je rechtsaf en volg je de blauwe route (850 meter). Na ongeveer 250 meter zie je een open plek langs de route met twee laagtes in de grond. Deze herinneren aan de straaljager die hier in 2002 neerstortte, nadat hij in botsing kwam met een klein vliegtuig. De piloten hebben de crash niet overleefd.

Schotse hooglanders en heideschapen
Steek het fietspad over en blijf de blauwe route volgen. Op het bankje bij het ven kun je uitblazen en genieten van het landschap. Ga bij de T-splitsing rechtsaf. Let op: je gaat niet langs de slagboom. Na 70 meter sla je linksaf. Je steekt de verharde weg over en gaat op de splitsing linksaf. Je komt hier bij een kruising. Je gaat rechtdoor, na het klaphek links en na 50 meter rechts. Je bent nu in een gebied waar je oog in oog kunt staan met de Schotse hooglanders en kudde heideschapen. Dit grootste heideterrein van Groningen  staat in augustus in bloei. Na 250 meter ga je rechtsaf bij het paaltje met geel/witte markering. Je loopt hier een smal paadje in. Ook hier vind je weer een bankje waar je kunt genieten van het uitzicht. Volg de groene paaltjes. Ga door het klaphek de parkeerplaats op. Na de picknickbank op de parkeerplaats sla je linksaf. Je volgt het fietspad tot bij de brug over de Ruiten Aa. Volg vervolgens het pad langs het water. Aan de overkant staat een oude schaapskooi en oude boerderijen. Na 250 meter zie je een dikke boom in het water liggen. Bij de volgende brug steek je de weg over en volg je het paadje langs het water. Loop nu door tot je bij een paal met oranje kop komt. Hier ga je linksaf en loop je terug naar De Noordmee.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
De Noordmee
Dennenweg 1A
9551 VJ Sellingen

Met de auto
Neem vanaf de N976 in Sellingen de afslag naar de Denneweg. De Noordmee bevindt zich aan de linkerkant.

Openbaar vervoer
De dichtsbijzijnde bushalte is Westerkamp 6 in Sellingen. Vanaf daar is het 6 minuten wandelen naar de Noordmee.

Praktisch

Het startpunt van de wandelroute is de parkeerplaats bij De Noordmee in Sellingen. Volg vanaf de parkeerplaats de beschrijvingen om de wandeling van 10 kilometer te maken.

Langs de route staat een paneel met extra informatie. De wandeling gaat voor een groot deel over onverhard pad. Honden zijn niet toegestaan.

Lengte: 10 kilometer

Markering: geen

 

Bron: Staatsbosbeheer.

Horeca

Aan het begin van de route ligt Camping de Barkhoorn. Je kunt bij de boerderij terecht voor een hapje en een drankje.

Wat verder op de route wandel je langs Camping de Bronzen Eik. Voor wat eten en drinken breng je een bezoek aan het bijbehorende restaurant Ruiten Aa.

PUUR Westerwolde in de Noordmee is op zondagmiddag open tussen 12.00 en 17.00. Hier kun je terecht om wat te eten en te drinken.

© 2024 Sportshealth BV