Pieterpad etappe 14: Vorden – Zelhem

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Kasteel Vorden is een belangrijke plek voor het Pieterpad. In 1983 is het pad hier officieel geopend. Op een steenworp vanaf het kasteel kruist het Pieterpad een andere LAW, het Trekvogelpad. Vanaf deze kruising begint de routebeschrijving van deel 2 naar het zuiden.

Je loopt na de brug over de Vordense Beek door de lange zichtlaan van het kasteel naar het zuiden. Aan het begin al stap je even in de voetsporen van de bedenkers van het pad, Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Afdrukken van hun wandelschoenen zijn in brons gegoten op de grond. Velen gingen je voor.

Het is nog steeds de omgeving van de acht kastelen rond Vorden. Door afwisselend landelijk gebied bereik je buurtschap Linde gevolgd door Landgoed en Huis ’t Zelle; dan weer een buurtschap, Varssel. Hier voorbij begint het uitgestrekte bos van Landgoed ’t Zand. Eenmaal uit het bos loop je door jong boerenland. Dan via een erf waar de Pieterpad-wandelaar overheen mag volgt een fraai pad door oud boerenland. Zelhem is dichtbij.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 218948 / 457488
Dichtstbijgelegen adres: De Horsterkamp 8, Vorden
Parkeren: P+R Burg. Galleestraat / P-Kasteel Vorden
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte De Bleek, Vorden

Eindpunt
RD Coördinaat: 221104 / 446944
Dichtstbijgelegen adres: Markt 2, Zelhem
Parkeren: Stationsplein, Zelhem
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Markt, Zelhem

Tussen Vorden en Zelhem:
Verbinding via Ruurlo. Reistijd 25 tot 30 minuten

Praktisch

Lengte: 17 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV