Pieterpad etappe 16: Braamt – Millingen

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Vanuit Braamt begint het pad eerst licht te stijgen en eenmaal in het bos ga je behoorlijk omhoog tegen de flanken van de heuvels van het Bergherbos. Dit landschap is opgestuwd door enorme gletsjers in de ijstijden.  Een flinke wandeling, stijgend en dalend door gevarieerd bos; mooie paden, soms oude smokkelwegen. Op de Hulzenberg kun je het bos en de wijde omgeving bekijken vanaf een uitzichttoren. Na de snelweg A12 loop je vrijwel ongemerkt in Duitsland naar Hoch Elten op de rand van de stuwwal. Het uitzicht over het Rijndal is bij helder weer schitterend. Het rivierdal heet hier de Gelderse Poort. Nu eerst een pittige afdaling naar de dalbodem. Bij Spijk loop je op de dijk naast de rivier met klassieke vergezichten. Door Tolkamer, voormalige riviertol en douanedorp, voert het pad langs activiteiten, die horen bij een rivier; een scheepswerf, een vluchthaven, een zandwinplas – nu recreatiegebied – naast een steenfabriek en kleiputten met ‘nieuwe natuur’. Halverwege een stille dijk is de opstapplaats van het veer naar Millingen. Je steekt over naar Nederland beneden de grote rivieren.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 215492 / 437630
Dichtstbijgelegen adres: Graaf Hendrikstraat 2, Braamt
Parkeren: Langestraat, Braamt
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Buiting, Braamt

Eindpunt
RD Coördinaat: 200464 / 430784
Dichtstbijgelegen adres: Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn.
Parkeren: Heerbaan, Millingen aan de Rijn
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Gemeentehuis, Millingen aan de Rijn

Tussen Braamt en Millingen aan de Rijn:
Verbinding via Nijmegen, Anhem en Doetinchem. Reistijd ca. 2 uur
U kunt de reistijd ook verdelen door de auto te parkeren bij P+R van Station Elst (gratis, Energieweg 12, Elst) en vanaf daar het OV te gebruiken naar en van het begin- en eindpunt.

Veerdienst Millingen aan de Rijn – Pannerden
De veerdienst van Millingen aan de Rijn naar Pannerden is een veer voor voetgangers en fietsers. Van april tot oktober wordt er elk heel uur overgezet. Van okotober tot maart elke twee uur.
Op zonnige en drukke dagen vaart het veer vaker. Op 1e en 2e kerstdag en op nieuwjaarsdag wordt er niet gevaren. Ook wordt er niet gevaren bij zware storm, extreem hoog of laag water en bij zeer dichte mist.

Praktisch

Lengte: 24 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV