Pieterpad etappe 15: Zelhem – Braamt

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Zelhem is een echte plattelandsplaats, alles wat je nodig hebt is er. Voorbij de fabriek waar melk wordt verwerkt, loop je door een omgeving die sterk is gericht op melkveehouderij. Dit is het boerenland van deze tijd met weilanden, gespreid liggende boerderijen en zeeën van mais tot buurtschap IJzevoorde naast Landgoed Slangenburg. Het pad loopt langs de gracht van het imposante kasteel en dan door een verrassende smalle laan met bochten en hoog opgaande dikke eikenbomen. Aan de rand van het landgoed leidt de route naar de onderdoorgang van de snelweg A18. Na de oversteek van het buurtspoor daalt het pad af naar het dal van de Oude IJssel. Dit is een oude bedding van de Rijn. De rivier zelf kruis je bij een sluis-met-stuw complex, naast een waterzuivering. Over voornamelijk verharde plattelandswegen loop je naar Braamt aan de voet van de heuvels van Montferland.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 221104 / 446944
Dichtstbijgelegen adres: Markt 2, Zelhem
Parkeren: Stationsplein, Zelhem
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Markt, Zelhem

RD Coördinaat: 215492 / 437630
Dichtstbijgelegen adres: Graaf Hendrikstraat 2, Braamt
Parkeren: Langestraat, Braamt
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Buiting, Braamt

Tussen Zelhem en Braamt:
Verbinding via Doetinchem. Reistijd ca. 40 minuten (ma t/m vr) tot 1:10 (weekend)

Praktisch

Lengte: 17 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV