Pieterpad etappe 17: Millingen aan de Rijn – Groesbeek
Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.
Over de route
Vanaf Millingen loop je ‘Nederland-beneden-de-Grote-Rivieren’ in.
De rivier vormt hier een scherpe grens tussen verschillende landstreken en verschillende culturen. De eerste kilometers lopen door uiterwaarden van de Rijn. In vroeger tijden kon de rivier bij hoog water vrij stromen. De dijken waren nog zwak en de bewoners wierpen vluchtheuvels op, terpen. De oudere boerderijen staan op terpen, met de stallen er bij.
Langs de Rijn trokken de buurstaten ook de landsgrenzen. Het Pieterpad loopt pal langs deze grens. Op de kaarten in de gids zijn de grenspalen ingetekend. Bij Zyfflich ga je de grens over, Duitsland in. Sinds 1993 is de grens opengesteld voor personen en goederenverkeer. Er wonen nu dan ook veel Nederlanders. Vanouds zijn er al veel grensoverschrijdende familieverbanden.
Aan de zuidkant van het Rijndal bereik je de voet van de stuwwal, weer in Nederland. De klim tegen de Duivelsberg op is best steil. In de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden waren er op deze heuvels wachtposten. Vanaf bovenaf kon je, net als nu, het hele Rijndal overzien en bewaken.
De heuvels van Nijmegen en Groesbeek zijn gevormd in een ijstijd, 150.000 jaar geleden. Door mooie bossen, langs akkers en weiden en over heuvelkammen met vergezichten bereik je Groesbeek. Je passeert plekken, gedenkplaatsen van de Slag om Arnhem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, 1944, 1945.