Pieterpad etappe 2: Winsum – Groningen

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Tot Groningen loop je door voormalig Waddengebied met wierden als Garnwerd, Oostum en Wierum. Hier is de landbouweconomie vooral op veeteelt gebaseerd, je loopt door een weidelandschap tot aan de rand van de stad Groningen.

Tweemaal kruis je het Reitdiep, de rivier die Groningen verbond met de zee. Voorbij het grote Van Starckeborghkanaal begint Groningen; eerst met het gebied van de Groningse Universiteit, dan nieuwe woonwijken en hoogbouw met stadsparken.

Het oude centrum achter de historische kade met pakhuizen is één grote verrassing. Neem eens de tijd om er goed rond te kijken.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 230107 / 594583
Dichtstbijgelegen adres: Hoofdstraat W 5, 9951 AA Winsum
Parkeren: P+R, Het Hoge Heem 4, 9951 BW Winsum
Dichtstbijgelegen OV-halte: station Winsum

Eindpunt
RD Coördinaat: 233657 / 581188
Dichtstbijgelegen adres: Stationsplein 1, 9726 AE Groningen
Parkeren: P+R station Groningen, Cascadeplein 6, 9726 AD Groningen
Dichtstbijgelegen OV-halte: Station, Groningen

Tussen Winsum en Groningen:
Regelmatige rechtstreekse treinverbinding. Reistijd ca. 15 minuten

Praktisch

Lengte: 21 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV