Pieterpad etappe 20: Vierlingsbeek – Swolgen

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Tot Grubbenvorst blijft het Pieterpad ten westen van de Maas. De rivier vormde het landschap. Na Vierlingsbeek volgt de route de Molenbeek, een voormalige Maasbedding.

Na buurtschap Holthees ligt de provinciegrens met Limburg bij Smakt. Dit is een bekend pelgrimsoord rond de Sint Jozefkapel. Het pad loopt dan naast de noord-zuidspoorlijn en buigt af naar de natuur van de Boschhuizerbergen met een grote populatie jeneverbessen. Dit reservaat grenst aan Landgoed Geysteren met een watermolen en de Sint Willibrordus kapel. Dan volgt het pad weer een oude Maasbedding naar Wanssum, een ‘havenplaats’ met containeroverslag aan de Maas.

Hierna rijgen dorpen zich aaneen van Meerlo langs de Grote Molenbeek naar Tienray. Door het bos bereik je Swolgen, waar vooral rust heerst.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 198232 / 401043
Dichtstbijgelegen adres: Spoorstraat 3, Vierlingsbeek
Parkeren: Spoorstraat, Vierlingsbeek
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Kerk, Vierlingsbeek

Eindpunt
RD Coördinaat: 205573 / 389442
Dichtstbijgelegen adres: Bosweg 10, Swolgen
Parkeren: Kerk, Swolgen
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Molenzijweg, Swolgen

Tussen Vierlingsbeek en Swolgen:
Vanaf Station Vierlingsbeek, verbinding via Venray. Reistijd ca. 30 minuten

Praktisch

Lengte: 23 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV