Pieterpad etappe 21: Swolgen – Venlo

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Vanuit Swolgen loop je het bos in. Het zijn eerst begroeide stuifduinen met heiderestanten en dan wat lager gelegen loop je langs weer een oude Maasarm. Over vlonders langs stil water en ontoegankelijke moerassige bossen; een platte jungle waar nu de bever een mooie leefplek heeft. Je volgt de voormalige rivierbocht tot de weilanden rond Zwaanenheike Het is weer helemaal platteland met boom- en heesterkwekerijen en vooral ook rozen. Dit is de rozenstreek van ons land met Lottum als centrum. Richting Grubbenvorst loop je tussen aspergevelden. Grubbenvorst is het centrum van Limburgs ‘witte goud’ met jaarlijks wedstrijden aspergeschillen. Je steekt hier de Maas over naar Velden en dan, verrassend, loop je door de uiterwaarden dicht langs de rivier naar het centrum van Venlo. Bij hoog water in de Maas is er een droog alternatief.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 205573 / 389442
Dichtstbijgelegen adres: Bosweg 10, Swolgen
Parkeren: Kerk, Swolgen
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Molenzijweg, Swolgen

Eindpunt
RD Coördinaat: 209640 / 375444
Dichtstbijgelegen adres: Stationsplein 1, Venlo
Parkeren: Q-Park P+R Kaldenkerkerweg, Venlo
Dichtstbijgelegen OV-halte: Treinstation, Venlo

Tussen Swolgen en Venlo:
Rechtstreekse busverbinding, of met trein en bus via Venray. Reistijd ca. 40 minuten

Praktisch

Lengte: 21 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV