Pieterpad etappe 22: Venlo – Swalmen

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Venlo dankt zijn ontstaan aan de ligging aan de Maas. De stad was de overslagplaats voor goederen die over de slecht bevaarbare Maas naar Maastricht en Luik werden vervoerd met andere, kleinere schepen, dan de schepen die voeren vanuit Holland naar Venlo. Nu bepaalt een nieuwe jachthaven het gezicht van de stad. Het centrum van Venlo, in 1944 aan het Maasfront tussen Gennep en Susteren, leed zwaar onder oorlogsgeweld.

De wandelaar blijft op de oostoever van de Maas tot Maastricht. Vanaf Venlo loopt de route tot even voor Swalmen pal op en langs de grens met Duitsland. In het begin tamelijk hoog op de afzettingen van de Rijn. Bij Tegelen liggen vanouds zand- en kleiputten voor steenbakkerijen De Maas maakte naast de Rijn haar eigen dal. De steile rand is de grens. Langzaam loop de omlaag naar het Maasdal en je blijft, ook door Duits bos, dichtbij de grens. De bewoonde wereld is op afstand. Eenmaal bij de Swalm loop je met dit riviertje mee naar Swalmen, waar het in de Maas eindigt.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 209640 / 375444
Dichtstbijgelegen adres: Stationsplein 1, Venlo
Parkeren: Q-Park P+R Kaldenkerkerweg, Venlo
Dichtstbijgelegen OV-halte: Treinstation, Venlo

Eindpunt
RD Coördinaat: 200297 / 360441
Dichtstbijgelegen adres: Markt 5, Swalmen
Parkeren: Rijksweg Zuid, Swalmen of P+R Swalmen.
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Centrum, Swalmen

Tussen Venlo en Swalmen:
Rechtstreekse treinverbinding. Reistijd ca. 20 minuten

Praktisch

Lengte: 23 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV