Pieterpad etappe 23: Swalmen – Montfort

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Voorlopig loopt de route door landschap dat door de Maas is gevormd. Naast Swalmen ligt het trotse Kasteel Hillenraedt. Alles hier heeft met dit kasteel te maken, ook het dorpje Boukoul en de hoeve Zuidewijk Spick, even verderop. Hier volgt het Pieterpad weer oude rivierlopen van de Maas tot de plek waar het pad de in onbruik geraakte spoorlijn de ‘IJzeren Rijn’ kruist. Door de aanleg van snelwegen is Roermond ver weg. Nu zoekt de route via Melick het dal van de kronkelende Roer tot Sint Odiliënberg met de hooggelegen abdij; wat een mooi beeld. Door bossen op opgestoven rivierduinen en het dal van de Vlootbeek bereik je Montfort. Onderweg passeer je plekken waar sporen uit de Romeinse Tijd zijn gevonden, ook muntschatten. Montfort werd in 1944 getroffen door een bombardement. Het massagraf op het kerkhof is getuigt er van. De wederopbouwkerk met de losstaande toren is in sobere stijl opgebouwd van Maaskeien.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 200297 / 360441
Dichtstbijgelegen adres: Markt 5, Swalmen
Parkeren: Rijksweg Zuid, Swalmen of P+R Swalmen.
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Centrum, Swalmen

Eindpunt
RD Coördinaat: 194194 / 348744
Dichtstbijgelegen adres: Dijk 1, Montfort
Parkeren: Kampweg, Montfort
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Centrum, Montfort

Tussen Swalmen en Montfort:
Verbinding via Roermond. Reistijd ca. 35 minuten

Praktisch

Lengte: 21 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV