Pieterpad etappe 24: Montfort – Sittard

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

De ruïne van kasteel Montfort was ooit een machtige burcht aan de rand van een groot moeras. In de vorige eeuw is dit ontgonnen. Naast intensieve landbouw krijgt nu natuurontwikkeling weer meer kans. Dit is een streek waar veel bekende groente, prei, wortelen, bonen, ‘in de volle grond’ worden gekweekt. Over vooral onverharde veldwegen loop je door stille kleine dorpen langs Susteren en het IJzerenbos. Dichtbij ligt de plek waar Nederland het smalste is. Het Pieterpad wijkt hier uit naar Duitsland; ineens is alles rustig. Door Isenbruch bereik je Millen en ben je weer in Nederland. Langs de Roode Beek en verderop de Geleenbeek loop tot in het centrum van Sittard, nog door een oude vestingwal omringd.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 194194 / 348744
Dichtstbijgelegen adres: Dijk 1, Montfort
Parkeren: Kampweg, Montfort
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Centrum, Montfort

Eindpunt
RD Coördinaat: 188927 / 334364
Dichtstbijgelegen adres: Markt, Sittard
Parkeren: P&R Station, Sittard
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte De Ligne, Sittard

Tussen Swalmen en Montfort:
Verbinding via Roermond. Reistijd ca. 35 minuten

Praktisch

Lengte: 23 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV