Pieterpad etappe 25: Sittard – Strabeek

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Vanaf de Middeleeuwse Markt in Sittard begint het Pieterpad te stijgen. Voorbij de ringweg beginnen op de klim naar de Kollenberg zeven voetvallen tot aan de Sint Rosakapel. Bovenop het plateau is er mooi uitzicht over Duitse heuvels. Dan gaat het flink naar beneden en weer pittig omhoog naar Windraak. Dan liggen de steiltes van de Wanenberg en de Puthberg voor je. Het zijn geen lange klimmen, en op elk hoog gelegen punt zijn er mooie vergezichten. Dit is Zuid-Limburg! Voorbij Spaubeek, buurtschap Hegge, wacht een grubbe, eigenlijk een droge bergbeek, naar het plateau bij Schimmert. Weer dalend loop je door Terstraten, het meest geschilderde vakwerkdorp van Limburg, en vervolgens over een bijzonder pad langs de diepliggende Platsbeek en een weilandpad van de ‘Boze Moeders’. De watertoren van Schimmert is als een baken. Langs de indrukwekkende hoeve Bockhof daal je af in het dal van de Ravensbeek naast een hellingbos tot Strabeek, een deel van Valkenburg; daar is genoeg te doen.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 188927 / 334364
Dichtstbijgelegen adres: Markt, Sittard
Parkeren: P&R Station, Sittard
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte De Ligne, Sittard

Eindpunt
RD Coördinaat: 185032 / 320263
Dichtstbijgelegen adres: Beekstraat 1, Strabeek
Parkeren: Q-Park P+R Spoorlaan, Valkenburg aan de Geul
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Geerlingshof, Valkenburg aan de Geul

Tussen Sittard en Strabeek:
Verbindingen via Valkenburg en Nuth of via Maastricht. Reistijd ca. 1 uur. De bushaltes Broekhem Kerk en Provincialeweg/Cremerstraat hebben de meest frequente verbindingen.

Praktisch

Lengte: 22 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV