Pieterpad etappe 26: Strabeek – Sint Pietersberg

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Vanaf Strabeek en Valkenburg volgt het Pieterpad de Geul langs een heel mooi ‘wild’ stuk. De rivier kan er zijn gang gaan; oevers storten in, bomen vallen om in het water. Het wandelpad langs de rivier is op een plek hoger gelegd met de stroom ver beneden je. Dan weer loop je laag, naast het water, gevolgd door een  klim naar boven, Berg. Even voor Terblijt is een opengestelde verlaten diepe mergelgroeve te zien, groeve Blom; wat een gat!  De lange afdaling door de Bemelergrubbe voert je langs kleine mergelgrotten en langs de voet van de Bemelerberg. Van bovenaf  heb je uitzicht over het Maasdal en Maastricht.

Al spoedig loop je door straten van buitenwijken van Maastricht. De oude stad begint voorbij het station en de Middeleeuwse stad ligt over de oude brug op de westoever van de Maas.

Nog maar een paar kilometer, de laatste berg op langs Fort Sint-Pieter naar de top! Dáár  is het eindpunt van het Pieterpad; proficiat! Dit is toch een mooie prestatie: je eigen land te voet doorlopen! De beloning is naast de prestatie ook het indrukwekkende beeld van de groeve en de GR5 die er doorheen gaat. Wie weet ontstond al eerder of ontstaat hier het verlangen door te gaan, verder te gaan, die wijde wandelwereld in.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 185032 / 320263
Dichtstbijgelegen adres: Beekstraat 1, Strabeek
Parkeren: Q-Park P+R Spoorlaan, Valkenburg aan de Geul
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Geerlingshof, Valkenburg aan de Geul

Eindpunt
RD Coördinaat: 176088 / 315240
Dichtstbijgelegen adres: Zonnebergweg 10, Maastricht
Parkeren: P-Oog van Sint Pieter, Luikerweg 71a, Maastricht
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Nekummerweg, Maastricht

Tussen Strabeek en Sint Pietersberg:
Verbinding via Maastricht en Valkenburg. Reistijd ca. 1 uur

Praktisch

Lengte: 17 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV