Pieterpad etappe 4: Zuidlaren – Rolde

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Na Zuidlaren zoekt het Pieterpad de Drentsche Aa weer op. Deze grote beek leverde door de eeuwen heen schoon water aan Groningen. Het is een afwisselend boerenlandschap. Nu is dit beekdal een belangrijk reservaat met het best bewaarde esdorpenlandschap van west Europa en de grootste concentratie prehistorische monumenten van ons land. Eeuwen oude grafheuvels, hunebedden en galgenbergen maken dit gebied uniek.

Opgewaaide duinen, zandverstuivingen in het verleden, een hunebed bij Gasteren, een romantisch boerendorp; dit vormt een historisch beeld van Drente.

Daarna steek je het Balloërveld over; elke dag graast er een kudde Drentse heideschapen op deze ‘grote stille heide’. De kerktoren van Rolde is al van verre te zien.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 242091 / 568270
Dichtstbijgelegen adres: Brink, Zuidlaren
Parkeren: Brink, Zuidlaren
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Brink, Zuidlaren

Eindpunt
RD Coördinaat: 239697 / 556670
Dichtstbijgelegen adres: Slokkert, Rolde
Parkeren: Hoek Gieterstraat, Grollooërstraat, Rolde
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Kerkbrink, Rolde

Tussen Zuidlaren en Rolde:
Verschillende verbindingsmogelijkheden, met 2 of meer keer overstappen. Reistijd variërend tussen de 50 minuten en 1:20 uu

Praktisch

Lengte: 17 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV