Pieterpad etappe 5: Rolde – Schoonloo

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Voorbij Rolde volgt de route eerst een voormalige spoorlijn. Dan loop je weer in het beekdal van de Drentse A, die hier Anderse Diep heet. Voormalige natte hooilanden zijn nu weiden waar een grote kudde ‘blonde koeien’ graast. Hierna wachten er uitgestrekte bossen met af en toe moerassige heideplassen. De bossen zijn vorige eeuw aangeplant op hedevelden. Je loopt langs een grote heide waar nog schapen grazen, een historisch beeld.

Voor het mini-dorpje Schoonloo gaat het pad door een hakhoutbos, de Schoonloër strubben. Dit bos leverde ondermeer hout voor gereedschap, bezemstelen, kachel

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
RD Coördinaat: 239697 / 556670
Dichtstbijgelegen adres: Slokkert, Rolde
Parkeren: Hoek Gieterstraat, Grollooërstraat, Rolde
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Kerkbrink, Rolde

Eindpunt
RD Coördinaat: 243339 / 547251
Dichtstbijgelegen adres: Hoofdstraat 16, 9443PA Schoonloo
Parkeren: openbare weg
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Rotonde, Schoonloo

Tussen Rolde en Schoonloo:
Regelmatige busverbinding. Reistijd ca. 15 minuten

Praktisch

Lengte: 18 km

Markering
Het Pieterpad is gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke wit-rode strepen voor lange-afstand wandelpaden (LAW). Deze zijn zoveel mogelijk aangebracht op bestaande objecten zoals verkeerspalen, grote stenen, hekken, bomen e.d.

De markering kan zowel met stikkers als met verfstrepen zijn uitgevoerd. De markering wordt twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers

© 2024 Sportshealth BV