Pieterpad proloog: Pieterburen – Pieterburen

Het bekendste wandelpad van Nederland dat loopt van Pieterburen hoog in Groningen naar de Sint Pietersberg diep in Limburg. Vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden en hunebedden, het dal van de Drentse Aa, de Hoogvenen rond Coevorden en de Overijsselse Vecht.

Over de route

Als je de tijd hebt kun je vanuit Pieterburen een rondwandeling maken naar de Waddenkust.

Je kunt deze wandeling beschouwen als een opwarmertje, een proloog. De route maakt geen onderdeel uit van het Pieterpad zelf, en is in de gids slechts opgenomen als een suggestie. De route is dus niet beschreven in de gids of gemarkeerd in het veld. De heenroute naar de dijk maakt gebruik van het Nederlands Kustpad en is wel wit/rood gemarkeerd. Let erop dat je, aangekomen bij de kust, deze markering niet verder volgt, anders kom je uit in Duitsland.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Vanaf het startpunt van het Pieterpad een klein stukje in oostelijke richting gaan (dus tegengesteld aan de route van het Pieterpad) en dan linksaf, Frederiksoordweg. Eerste rechts, Wilgepad. Er volgt een haakse bocht. Aan het einde van de weg verder rechtdoor via een fietspad. Dit geheel aflopen tot het einde bij P24727. Hier linksaf en direct daarna bij P24728 weer rechts, steeds richting Westernieland. Aan het einde op een asfaltweg linksaf en kort daarop, in een bocht naar links, rechtsaf slaan en weer het fietspad volgen tot dit na een paar bochten uitkomt op een betonweg. Deze rechtdoor gaand volgen en geheel uitlopen tot het einde bij P24729 aan de rand van Westernieland. Hier linksaf richting Lauwersoog. Op de kruising bij P24730 verder rechtdoor tot aan het einde voor de waddendijk bij P24731. Vanaf hier de wit/rode markering verder negeren. Naar links over de dijk gaan en het asfaltpad aan de wadzijde van de dijk volgen tot de volgende geasfalteerde overgang over de dijk, dit is na ca. 1,5 km. Nog een klein stukje langs de landzijde van de dijk verder lopen en dan linksaf een betonweg inslaan richting Bezoekerscentrum Waddenkust. Op kruising rechtdoor, Dijksterpad. Dit geheel aflopen, eerst kaarsrecht en vervolgens met een paar slingers, tot het einde op de Hoofdstraat in Pieterburen. Ca. 250 m naar links is het startpunt van het Pieterpad.

Praktisch

Lengte: 10 km

Markering
Geen

 

© 2024 Sportshealth BV