Trailrun Dwingelderveld

In het Nationaal Park Dwingelderveld ligt het grootste natte heidegebied in West-Europa. De trailrun over het Dwingelderveld beperkt zich niet tot de Dwingeloosche Heide. De route loopt over de Ruiner Es, een eeuwenoude graanakker. Na de es slingert de route door de bosrijke Anserdennen met onverwachte hoogteverschillen. De GPS-route laat de trailrunner een zo gevarieerd mogelijk beeld zien van het Dwingelderveld: open heidevlaktes, vennen, plassen, bos en stoffige zandpaden langs weilanden. De laatste kilometers lopen dwars over de grote kale vlakte.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Ruiner Es
De Ruiner Es is één van de akkers rond het Dwingelderveld waar sinds 800 jaar graan verbouwd wordt.

Zandpaden
De route over de Dwingeloosche Heide kenmerkt zich door smalle zandpaden.

Omzoomde weilanden
Tussen het Dwingelderveld en Dwingeloo liggen weilanden omzoomd door ouderwetse zandwegen. Op dit punt is het één kilometer naar Dwingeloo met voldoende horeca en een supermarkt.

Radiotelescoop
De Dwingeloo Radiotelescoop was bij de opening in 1956 de grootste ter wereld. De telescoop werd tot 1998 wetenschappelijk gebruikt. Sinds 2009 is de telescoop een rijksmonument en in 2012 werd de telescoop gerestaureerd.

Open vlakte
De route loopt midden over de heide van het Dwingelderveld. De open vlakte doet in de hete zomer denken aan de Australische Outback. In de winter waan je je even op de toendra.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Benderse 22
7963 RA Ruinen (DR)

Met de auto
Vanaf de A28 neem je bij Pesse de afslag naar Ruinen. In het centrum van Ruinen neem je de richting Ansen, vlak voor Ansen sla je rechtsaf naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Na anderhalve kilometer kun je vlakbij het bezoekerscentrum parkeren.

Met het openbaar vervoer
Bij de NS-stations Meppel, Hoogeveen of Beilen kunt u een fiets huren. Vanuit Meppel en Hoogeveen rijdt bus 47, halte Ruinen (op de Brink bij het VVV-kantoor). Hiervandaan is het 2.5 km lopen naar het bezoekerscentrum.

Praktisch

Lengte: 23 km

Markering: geen

 

Bron: Natuurmonumenten

Flora en fauna

Drentse Heideschapen
Een kudde Drentse heideschapen begraast de heide. Voor de uitvinding van kunstmest werden de schapen vooral gebruikt om de akkers te bemesten, nu houden zij het heidelandschap in stand.

Bosbessen
Midden in het bos is de grond bedekt met struikjes blauwe bosbessen. Wanneer deze rijp zijn kun je in het voorbij gaan gerust een handje bessen plukken.

© 2023 Sportshealth BV