Hoe pak ik mijn rugzak correct in?

“Het belangrijkste bij het inpakken van je rugzak is dat je geen onnodige spullen inpakt!” Maar je hebt natuurlijk wel een paar belangrijke dingen nodig. Wij vertellen je hoe je efficiënt jouw rugzak inpakt. We wensen je veel inpakplezier en een hele fijne reis!

Tassen

Gewicht optimaal verdelen

Het zwaartepunt van jouw rugzak moet zich dicht bij jouw lichaam bevinden en indien mogelijk op schouderhoogte. Op deze manier bevindt de rugzak zich altijd boven het eigen zwaartepunt (COG) van het lichaam en trekt hij niet terug tijdens het dragen. Grotere rugzakken vanaf ongeveer 30 liter worden daarom als volgt verpakt:

  • Slaapzak, donsartikelen en andere lichtgewicht voorwerpen gaan in het onderste compartiment.
  • Matig zware items zoals kleding worden bovenop aan de buitenkant gelegd.
  • Zwaar materiaal – tent, voorraden, dikke jassen – wordt op schouderhoogte verpakt, zo dicht mogelijk bij de rug.
  • Kleine spullen kunnen veilig worden opgeborgen in het dekselvak waar ze snel toegankelijk zijn.
  • Om problemen zoals vastlopen of grotere blootstellingen aan wind of regen te voorkomen, moet je zo min mogelijk aan de buitenkant van de rugzak bevestigen en deze zo compact mogelijk houden.
  • Zorg in het algemeen voor een gelijkmatige gewichtsverdeling, vooral bij zijzakken.
  • Packsacks, mits ze niet uitpuilen en daardoor dode ruimte creëren, houden de binnenkant netjes. Waterdichte rugzakken bieden een zeer veilig alternatief voor een regenhoes.

Belangrijk om te weten

Een getraind persoon kan gedurende een langere periode maximaal 20-25% van zijn lichaamsgewicht dragen. De Duitse Federal Armed Forces verhogen dit cijfer tot 33%. Voor hen is toeren met een rugzak extreem inspannend!

Fout

De rugzak trekt naar achteren – dat wil zeggen, de Center Of Gravity van de rugzak is te ver van die van het lichaam verwijderd. Zware gewichten maken het lopen al snel een ellende omdat het lichaam tegen het gewicht van de rugzak moet werken. De schouderbanden belasten de schouders meer dan normaal. Op moeilijk terrein kan een verkeerde verpakkingstechniek een veiligheidsrisico vormen.

Op licht terrein

Op licht terrein (wandelpaden, vlakke paden) moet de COG van de lading hoger worden verpakt.

Op moeilijk terrein

Op moeilijk terrein (bergachtige gebieden, steile paden) moet het wat lager liggen en dus dichter bij het zwaartepunt van het lichaam. Met deze pakkingstechniek heb je de neiging om tijdens het lopen iets voorover te buigen om dit te compenseren, maar het is ook gemakkelijker om je evenwicht te bewaren dan met een hoog zwaartepunt.

Paklijsten

Dezelfde regel is van toepassing op elke reis: neem zo min mogelijk, maar zoveel als nodig!

Samen met de gediplomeerde berggidsen van de Vereniging van Duitse Berg- en Skigidsen, van het OASE Alpin Center en van jdav heeft Deuter een schat aan ervaring opgedaan die wij in de vorm van paklijsten met jou kunnen delen. Houd er rekening mee dat alle gewichten slechts aanbevelingen zijn en kunnen afwijken.

Over het algemeen kan men aannemen: hoe hoger de kwaliteit van de apparatuur, hoe lichter het is.

Dagtrip

Meerdaagse trip

 

Ontdek de producten van Hoe pak ik mijn rugzak correct in?

Gratis wandelanalyse

Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.

© 2024 Sportshealth BV