Abel Tasmanpad

Wandeling op het Abel Tasmanpad in Westerkwartier in de voetsporen van de gelijknamige ontdekkingsreiziger.

Over de route

Het Abel Tasmanpad is een ontdekkingstocht door het landschap van de jeugd van de gelijknamige ontdekkingsreiziger. Het ligt in de Grootegastermolenpolder en is bijna 140 hectare groot. Deze polder maakt deel uit van het Natuur Netwerk Nederland, een netwerk van natuurgebieden die met elkaar en het omringende agrarische gebied verbonden zijn.

Route

Wat valt er allemaal te zien

In 2012 is gestart met de aanleg van nieuwe natuur, met als doel om de Grootegastermolenpolder weer aantrekkelijk te maken voor weidevogels, watervogels, insecten en amfibieën. Het waterpeil is afgestemd op de behoefte van de natuur. Er zijn petgaten, poelen en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Om de waterhuishouding te verbeteren, zijn stuwen en dammen gebouwd.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt:

P-plaats dorpshuis Het Kompas
Kompasstraat 1
9866 AP Lutjegast

Praktisch

Kompasschildjes wijzen je de weg.

 

Bron: Staatsbosbeheer

Flora en fauna

Het pad kent een verrassend grote variatie aan planten en dieren en nog steeds worden nieuwkomers gesignaleerd. Het is een aantrekkelijk gebied voor watervogels en andere dieren zoals libellen, salamanders en kikkers. Er is hier zoveel afwisseling, bijvoorbeeld tussen droog en kletsnat, hoog en laag en alle overgangen daartussen, dat er voor al die soorten goede plekken te vinden zijn. Heel bijzonder is bijvoorbeeld dat hier kwel aan de oppervlakte komt.

Horeca

Er is geen horeca aanwezig op de route.

© 2024 Sportshealth BV