Boswachterspad Doezumerstruun

Ontdek het verleden van de Doezumermieden tijdens een wandeling die de herinnering aan turfwinning tot leven brengt. Op dit boswachterspad in Groningen voelt het soms alsof je ver van de bewoonde wereld bent. Kom in de zomer en zie de groene glazenmaker rond de petgaten vliegen.

Over de route

Het startpunt van de wandelroute is Theetuin Blotevoetenhofin Opende. Er is een parkeerplaats aanwezig en er staat een paneel met informatie over het gebied. Op verschillende plekken langs de route zijn zitplekken geplaatst. Honden zijn niet toegestaan.

Vanaf de Theetuin volg je paarse paaltjes om over het boswachterspad van 9 kilometer te wandelen. Je kunt de wandeling verkorten door af te buigen bij een van de andere wandelroutes in het Westerkwartier. Een groot deel van de route gaat over onverhard pad. De grond is nat, dus trek stevige wandelschoenen of laarzen aan.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Een duik in het verleden van de Doezumermieden.

Boswachter Marieke de Boer: “Deze wandeling door het veenlandschap van het Westerkwartier is als een duik in de geschiedenis van de Doezumermieden. Wandel langs de vroeger uitgegraven petgaten, over de voormalige legakkers, door het moerasbos en zie elk stadium van verlandig tot leven komen.

Je loopt van zand, naar veen en een deel klei. Aangekomen bij het trilveen voel je de grond onder je voeten letterlijk trillen. Spring op en neer en het is alsof je op een trampoline staat. Wandelend door het bos krijg je het gevoel in een afgelegen gebied te zijn. Om je heen hoor je alleen de geluiden van de natuur. De omliggende dorpen lijken ver weg.

In de petgaten drijft het groene krabbenscheer. Zijn witte bloemen staan vanaf mei tot en met juli in bloei. Het leuke aan deze plant is dat de groene glazenmaker erin voorkomt. Deze zeldzame libellesoort kun je hier in de zomermaanden zien rondvliegen.”

 

Highlights

  • In de zomer vliegt de groene glazenmaker boven het krabbenscheer in de petgaten.
  • Op de vroegere legakkers lag ooit het veen te drogen.
  • Spring op en neer op het trilveen en je voelt de grond onder je voeten trillen.
  • De Lauwers is een oude zee rivier die uitmondt in de vroegere Lauwerszee, nu Lauwersmeer.
  • Tijdens de wandeling loop je drie keer door moerasbos.
  • Over de Doezumertocht loopt een monumentale ophaalbrug.

Bezoekersinformatie

Praktisch

Startpunt
Theetuin Blotevoetenhof
Peebos 1a
9865 TG Opende

Lengte: 9 kilometer
Markering: paars

Met de auto
Neem vanaf de N980 de afslag Peebos. Theetuin Blotevoetenhof ligt aan de rechterkant.

Openbaar vervoer
Er stopt geen openbaar vervoer in de buurt van het startpunt.

 

Bron: Staatsbosbeheer

Horeca

Breng een bezoek aan Theetuin Blotevoetenhof voor een kop koffie of thee en wat lekkers.

© 2024 Sportshealth BV