Boswachterspad Kollummeroord

Laat jezelf omringen door honderden vogels, ruigtes, rietvlaktes en meer natuurschoon tijdens een wandeling over het boswachterspad in Friesland. In de zomer is het pad het best begaanbaar. Ontdek het nest van de zeearend en zoek naar de zomertortel in de bossen.

Over de route

Het startpunt van de wandelroute is de parkeerplaats aan de Kwelderweg in Kollumerpomp. Hier staat ook een informatiepaneel. Volg de beschrijving in de download om het boswachterspad van 10 kilometer te wandelen. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.

De route gaat over onverhard pad en kan in de winter slecht begaanbaar zijn door natte omstandigheden. Stevige schoenen zijn aan te raden. Honden zijn niet toegestaan.

Route

Lauwersmeer

Wat valt er allemaal te zien

Ruigtes, riet en vogelsoorten van het Lauwersmeer.

Jaap Kloosterhuis: “Tijdens deze wandeling door Kollumeroord komen alle aspecten van natuurgebied Lauwersmeer aan bod. Wandelend door de verschillende landschappen ben je omgeven door ruigtes, rietvlaktes, bos en uitzichten over open water. Om je heen zijn honderden vogels te bespeuren.

Op de uitzichtheuvel bij het Zomerhuisbos vind je een van de mooiste uitzichten van het gebied. Je ziet de Dokkerumerdiep door het landschap kronkelen en kijkt uit over de Blikplaat en het Sennerplaat, waar de zeearend zijn nest bewoond en de otterpopulatie huist.

Wandel langs de kiekendief of baardman in het riet en ontdek de grote bonte specht of wielewaal in het bos. In het voorjaar klinkt het hoempende geluid van de roerdomp in de uitgestrekte rietvelden. Toch vind ik het hier in de zomer op zijn mooist. Dan is het gebied ook het best begaanbaar, in de winter zijn mensen wel eens een schoen verloren..”

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Met de auto
De parkeerplaats ligt aan de weg tussen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp. Vanuit Zoutkamp: rijd richting Munnekezijl, via Nittersweg en neem de afslag Kwelderweg richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. Na 4 kilometer vind je de parkeerplaats rechts. Vanuit Dokkumer Nieuwe Zijlen: rijd via Slysterwei, neem afslag Zoutkamp en volg Kwelderweg. Na 2 km vind je links de parkeerplaats.

 

Openbaar vervoer
Er gaat geen openbaar vervoer naar het startpunt.

Praktisch

Startpunt
Parkeerplaats Kwelderweg
9293 MJ
Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp

 

GPS-coördinaten: 53.32182569, 6.205535476

 

Lengte: 10,5 kilometer

 

Markering: vrijwel de hele route is bewegwijzerd met wandelknooppunten (m.u.v. 600 meter door het Diepsterbos). De wandelknooppuntroutes zijn bewegwijzerd met rood-wit-blauwe schildjes.

 

Bron: Staatsbosbeheer

Horeca

Tijdens de wandeling kom je langs Restaurant ´t Roode Hoofd van Natuurilijk Kollumeroord. Hier kun je terecht voor een kop koffie, thee of een maaltijd.

© 2024 Sportshealth BV