Boswachterspad Oudemolense Diep

Van een rustig kabbelend beekje tot een woeste stroming, het Oudemolense Diep heeft vele gezichten. De beek is even gevarieerd als de wandelroute langs zijn beekdal in Oudemolen. Loop langs heide, door bos en bewonder de weidebeekjuffer als hij in het voorjaar en de zomer sierlijk boven het water danst.

Over de route

De wandelroute langs het Oudemolense Diep start bij de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen. Het startpunt is het beste met de auto of fiets bereiken. Zowel bij de parkeerplaats als op de route zelf vind je een informatiepaneel. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.

Volg de paaltjes met lichtblauwe kop om de route van 7 kilometer te wandelen. Trek goede wandelschoenen aan. Het gebied is een beekdal en de route loopt grotendeels over onverharde paden. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Tijdens de wandeling zijn er verschillende zitplekken om te rusten.

Route

Wat valt er allemaal te zien

Sierlijke juffers en een woeste beek.

Boswachter Kees van Son: “Wandelend langs het Oudemolense Diep zie je wat de slingerende beek al duizenden jaren doet. Zijn eigen landschap vormen. Bij de buitenbocht sta je drieënhalve meter boven het water. Hier zie je hoe de beek tegen stuwwal botst, de kant uitschuurt en het stuifzand met zich meeneemt. Je beleeft zijn kracht.

Soms heb je het gevoel dat je met een woeste bergbeek te maken hebt. Bij veel regenval spoelt de beek het zand onder de wortels van de bomen weg. Als ze op omkiepen staan kijk je zo tussen hun wortels door naar het stromende water.

In het voorjaar en de vroege zomer vliegt de weidebeekjuffer rond. De mannetjes verdedigen hun territorium en je ziet hun getekende blauwe lijfjes sierlijk boven het water dansen. Het is mijn favoriete periode om de beek te bezoeken. Het water is kalmer en je ziet de waterplanten soepel in de stroming waaieren.”

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt:

Parkeerplaats Molensteeg, Oudemolen
Molensteeg 4
9484 TE Oudemolen

Praktisch

Routekleur: lichtblauw

Lengte: 7 km

Bron: Staatsbosbeheer

Horeca

Bezoek Herberg de Fazant voor een lunch, high tea, diner en een kopje koffie of thee.

© 2024 Sportshealth BV