Scheuren door Groningen: Verloren Erfgoedroute

Loop deze unieke wandelroute langs verloren erfgoed in Groningen. Speciaal samengesteld door de Groninger Bodem Beweging (GBB). Je moet wel zin hebben in een flinke wandeling, maar na afloop ben je heel wat wijzer over de situatie hier in Groningen. De wandelroute gaat langs een gaslocatie, rijksmonumenten, monumentale kerken, wisselwoningen, vernieuwde panden en verloren erfgoed. Daarnaast wandel je door het prachtige Groninger land. 

Over de route

De verloren erfgoed wandelroute is onderdeel van de reeks Scheuren door Groningen. De GBB stelde deze routes samen voor mensen die geïnteresseerd zijn in het aardbevingsgebied. Niet alleen doe je veel kennis op over de situatie hier, ook wandel je langs prachtige dorpen, landerijen en monumentale panden.

Rik Zaal over de wandelroute:

Een erg goed idee van de onvolprezen Groninger Bodem Beweging om een aantal routes door het aardbevingsgebied voor te stellen aan reizigers die wel eens willen zien hoe het er bij staat in het zwaar getroffen Groninger land. En dan blijkt dat het niet alleen kommer en kwel is daar, maar dat er veel te genieten valt tussen de gestutte en gescheurde bouwwerken door. Van het landschap natuurlijk, dat ooit door schrijver Gerrit Krol als volgt is getypeerd: ‘Het landschap is rationeel en eentonig, doch van een adembenemende schoonheid.’ Maar ook van de grootste verzameling romaanse kerken van Europa. Kerken, die dankzij de Stichting Oude Groninger Kerken allemaal te bezichtigen zijn. Sommige zijn gewoon open, bij andere staat op de deur vermeld waar de bezoeker de sleutel kan halen.

 

Route

Wat valt er allemaal te zien

Op de fiets- en wandelroute komen we ook nog de veertiende-eeuwse gotische Jacobuskerk in Zeerijp tegen. En bovendien de merkwaardige dertiende-eeuwse kerk met de losse toren in ’t Zandt, die van binnen erg mooi is.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Startpunt
Let op! De wandelroute start bij station Loppersum en eindigt bij station Uithuizermeeden. Je kunt vanaf Uithuizermeeden niet rechtstreeks met de trein naar Loppersum terug.

Praktisch

Lengte
18 km

Markering
Geen

Bron
Groninger Bodem Beweging

© 2024 Sportshealth BV