Wandelroute Lettelberterpetten

Lettelberterpetten: wandelen rond een moerasbos.

Over de route

De naam Lettelberterpetten, verwijst naar zogenaamde ‘petgaten’ die ontstonden na vervening. Deze liepen vol water. Het natte veen werd te drogen gelegd op de smalle stroken land tussen de petgaten, de legakkers. Deze structuur is nog steeds herkenbaar in het landschap. De legakkers zijn vooral begroeid met riet, zegge en andere kruiden. De petgaten zijn dichtgegroeid met bomen, voornamelijk zwarte els.

Route

Wat valt er allemaal te zien

In de graslanden ten westen van het moerasbos grazen Schotse hooglanders. De grote grazers zorgen voor een afwisselend landschap met open stukken, struiken en bomen: een goede schuilplaats voor veel muizen. Zelfs zeldzame soorten als de waterspitsmuis en de dwergmuis komen
hier massaal voor. De muizen trekken weer diverse vogelsoorten aan.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Start route:

Parkeerplaats bij boerderij Hooilanden 12
9827 PG
Lettelbert

Praktisch

Vanaf het parkeerterrein is er een wandelroute over het Jaap van Dijk-pad dat om het moerasbos loopt. De route is aangegeven met blauwe paaltjes en is ongeveer 2,8 kilometer lang. Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan. Als u de route ‘s winters loopt is waterdicht schoeisel noodzakelijk. ‘s Zomers kunt u last hebben van muggen.

Bron: Het Groninger Landschap

Horeca

Geen

© 2024 Sportshealth BV