Westeremder Ommetje
De eerste boeren vestigden zich zo’n 2500 jaar geleden op de hoge kwelderwallen aan de rand van de Fivelzeeboezem. Ondanks alle risico’s voor overstromingen was dit waterrijke en vruchtbare gebied zeer aantrekkelijk. Alle woonplaatsen hadden toegang tot zee. Vis en schaaldieren verrijkten het voedselpakket en er was handel over en weer langs de kust. Hier ontstond al vroeg rijkdom. Rond het begin van de jaartelling ontstond Westeremden, aan de toenmalige monding van de rivier de Fivel in de Fivel-zeeboezem.
Kronkelende maren en kavelpatronen, hoogtes en laagtes verwijzen naar de loop van de oude Fivelboezem. Tegenwoordig stroomt hier nog het Westeremder Maar, de Tochtsloot en de Zeemsloot. Juist het samenspel van natuurlijke ontwikkeling en de invloed van de mens met haar bewoning op de hogere kwelderwallen, maken dit gebied landschappelijk en cultuurhistorisch waardevol.
We wensen u veel wandelplezier!
Over de route
Het Westeremder Ommetje is een route van ruim 14 kilometer rond Westeremden, langs de onverharde maaipaden. De route is zo opgezet dat deze ook in kortere lussen te bewandelen is.
Totstandkoming
Een werkgroep van bewoners van Westeremden heeft de wandeling bedacht en de route is mogelijk gemaakt door medewerking van het waterschap Noorderzijlvest, eigenaren van de landerijen en de gemeente Loppersum. In samenwerking met Landschapsbeheer is de route uiteindelijk bepaald, er is een folder beschikbaar met achtergrond, er zijn informatieborden geplaatst en er is bewegwijzering.