Wellness voor schoenen
Over het juiste en noodzakelijke onderhoud van een wandelschoen doen veel mythes de ronde. We hebben hier samengevat wat echt belangrijk is en wat de veelvoorkomende drogredenen zijn.

Zo verzorg je jouw schoenen het beste.
Je schoenen zijn van leer, dat uitstekende eigenschappen heeft: het is vormvast, slijtvast en ademend. Om te zorgen dat dat zo blijft en je lang plezier beleeft van je hoogwaardige schoenen, moet je ze regelmatig verzorgen. Door een goede verzorging blijven je schoenen lang comfortabel en waterafstotend! De volgende tips gelden voor alle modellen van gladleer, nubuckleer en suède.
Schoenen die je net nieuw hebt gekocht, hoeven voor de eerste tocht niet te worden verzorgd, maar een keer extra impregneren van het leer is wel aan te raden.
Voorbereiding
Als uw schoenen nat en vies zijn geworden, laat je ze in een goed geventileerde ruimte drogen, maar niet bij een warmtebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onderhoudsstoffen ook op de verborgen gedeelten van uw schoen komen. Haal ook de binnenzolen uit de schoenen. Dat is vooral belangrijk na meerdaagse tochten: juist in de inlegzolen verzamelt zich veel vocht.


Basisreiniging
Borstel uw schoenen grondig af, zodat het leer weer luchtdoorlatend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Als de schoenen erg vies zijn, kunt u lauwwarm water met zeep of een schoenreinigingsmiddel gebruiken. Het reinigingsmiddel opent de poriën van het leer en moet goed worden uitgespoeld met water. Het leer is nu onbeschermd: het water wordt meteen opgezogen door het leer. Daarom moet u de schoen na het drogen echt impregneren.
Voorzichtig bij het drogen
Laat de schoenen drogen in een goed geventileerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming, in de buurt van de kachel of in de auto! Het natte leer kan “verbranden”, waarbij barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld. In vochtige ruimtes kan schimmel ontstaan in uw schoenen.
Impregneren
De schoenen moeten licht vochtig zijn als u ze inspuit met de impregneerspray (bijvoorbeeld LOWA Water Stop PRO). Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep doordringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geactiveerd. Uw schoenen zijn nu weer water- en vuilafstotend. Na ca. drie weken neemt het effect af.
Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigenschappen van het leer blijven behouden: het leer zuigt zich vervolgens niet vol met water en is waterafstotend. Uw schoen is dan weer rondom beschermd. Vlak voor de volgende tocht moet u uw schoenen na-impregneren.


Onderhoud
Als u uw schoenen vaak draagt en ze vaak worden blootgesteld aan vocht, moet u ze behandelen met onderhoudsmiddelen. Wrijf daarvoor met een zachte borstel een waxcrème of waxemulsie in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat is ook absoluut nodig bij schoenen met GORE-TEX-membranen. Leer dat niet is onderhouden, droogt uit, wordt broos en scheurt in. De schoen raakt zo onherstelbaar beschadigd. Geef uw schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Voorafgaand aan een tocht moet u de schoenen nogmaals impregneren. Gebruik geen pure olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en bijna waterdicht, maar de poriën van het leer worden afgesloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn. Ook kunnen gelijmde delen loslaten.
Let op bij nubuckleer en suède
Het oppervlak van dit leer wordt gladder, glanzender en donkerder als de wax wordt aangebracht. Bij suède kunt u het oppervlak opruwen met een suède borstel. De optiek gaat daarbij wel enigszins verloren. Bij gladleer en nubuckleer is dit niet nodig of niet mogelijk.
Opslag
Berg uw schoenen op een droge, goed geventileerde plaats op in een schoenenzak of in de schoenendoos. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten schoenspanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkomt u dat er buiglijnen ontstaan. U kunt ook opgepropt krantenpapier in de neus van de schoen duwen. Het papier neemt vocht op en zorgt bovendien dat de vorm behouden blijft. Vervang het papier dagelijks totdat de schoenen helemaal droog zijn.


Binnenvoering goed verzorgen!
Als je overvloedig transpireert, moet de leren binnenvoering af en toe met een speciale ledermelk worden ingewreven. De voering droogt namelijk uit en wordt en broos en hard door het vaak zeer agressieve transpiratievocht dat zouten bevat. Voor GORE-TEX-binnenvoering is geen speciale verzorging nodig, maar deze kan wel af en toe worden gereinigd met lauwwarm water en milde zeep. Als het leer niet of op de verkeerde manier wordt verzorgd, verliest het membraan echter zijn werking. Het is daarom niet voldoende om intensief gebruikte GORE-TEX-schoenen alleen in te spuiten met een impregneer- of onderhoudsspray!
Gore-Tex schoenen hebben onderhoud nodig.
Een grote mythe is dat GORE-TEX-schoenen niet onderhouden hoeven te worden. De waterdichte en ademende GORE-TEX-voering bevindt zich aan de binnenkant van de schoen, dus het heeft niets te maken met de uiterlijke verzorging van het leer of de synthetische materialen. Dat betekent: ook het bovenmateriaal van een GORE-TEX-schoen moet regelmatig worden gereinigd, onderhouden en geïmpregneerd. En de Gore-Tex voering wordt ook blij van een wasbeurt met een beetje schoenpoetsmiddel en een zachte borstel.
Mythe: "Alle wandelschoenen kunnen verzoold worden."
Alle gelijmde schoenen uit de TREKKING- en MOUNTAINEERING-categorie kunnen bij LOWA worden herzoold. Of dat zinvol is, hangt af van de conditie van de schoenen. Het maakt niet uit hoe oud de schoenen zijn. Ook heel oude schoenen kunnen worden voorzien van een nieuwe zool en een nieuwe steenbeschermingsrand. De vrijetijdsschoenen en lichte wandelschoenen uit de categorie ALL TERRAIN CLASSIC en ALL TERRAIN SPORT kunnen vanwege hun productiemethode echter niet volledig worden herzoold. Bij deze modellen wordt de zool met een speciaal proces aangegoten, waardoor hij niet kan worden vervangen. De hiel kan echter wel worden vernieuwd. Het LOWA serviceteam adviseert je in dat geval graag.


Mythe: "Met het juiste onderhoud gaat een schoen eeuwig mee."
Wandelschoenen zijn ontworpen voor duurzaamheid en veel dingen kunnen worden gerepareerd en vervangen. Toch hebben sommige materialen een beperkte levensduur, zoals de dempingswig van de zool. Dit kunststofmateriaal veroudert met de tijd en wordt uiteindelijk poreus. Dat is een natuurlijk slijtageproces. LOWA biedt daarom voor schoenen uit de TREKKING- en MOUNTAINEERING-categorie een complete vervanging van de zool aan, waarbij zowel de dempingswig als de aan slijtage onderhevige loopzool volledig worden vervangen. Maar zelfs deze grote vernieuwing doet geen afbreuk aan het besef: niets is voor eeuwig.
Mythe: "Met een goede bergschoen kan je alles doen."
Of het nu gaat om een wandeltocht of een stadswandeling: een goede en stabiele outdoorschoen kan op vele gebieden worden gebruikt. Toch heeft elke schoencategorie bij LOWA bepaalde grenzen, en de bijbehorende modellen zijn niet voor elk avontuur ontworpen. Veiligheid staat hier voorop. Multifunctionele schoenen in de categorie ALL TERRAIN CLASSIC of ALL TERRAIN SPORT zijn bijvoorbeeld weliswaar zeer licht, maar niet geschikt voor gebruik op losse stenen of voor wandeltochten door ongebaand terrein. Voor optimale bescherming en voldoende stabiliteit moet een trekkingschoen worden gebruikt. Voor elk type gebied bestaat er een passende schoen.

Mythe: "Leren schoenen moeten regelmatig worden ingevet."
Leervet en olie zijn niet altijd de optimale keuze voor het onderhoud van moderne leren schoenen. Het is belangrijk dat leren schoenen in het algemeen regelmatig worden onderhouden, om ze lang soepel en klaar voor gebruik te houden. Er zijn echter verschillen in de keuze van de verzorgingsproducten. De vaak gebruikte leervetten en -oliën zijn meestal ongeschikt, omdat ze het leer na verloop van tijd zachter maken en het soms ook volledig kunnen afdichten, zodat de schoen niet meer kan ademen. Ook de lijm op de schoen kan erin oplossen. Het is beter om speciale was en impregneerspray voor leer te gebruiken.

Mythe: "Wandelschoenen zijn altijd waterdicht.
Het is helaas een veelvoorkomend misverstand dat elke outdoorschoen automatisch waterdicht is. Maar de verschillende modellen verschillen zeer van elkaar wat betreft constructie en materiaal. Een schoen met een leren voering toont zijn kracht bijvoorbeeld in warme en droge omstandigheden. De leren voering kan veel vocht (zweet) opnemen, koelt gemakkelijk af en past zich perfect aan de voet aan. Deze schoenen zijn enige tijd bestand tegen vochtige omstandigheden. Deze voering is echter niet waterdicht en heeft ook een bepaalde tijd nodig om te drogen. Schoenen met een GORE-TEX-voering zijn daarentegen waterdicht en daardoor ideaal geschikt voor gebruik in natte omstandigheden – vooral ook gedurende lange tijd. Welke schoen het beste is voor wie, is afhankelijk van het gebruiksdoel en de persoonlijke voorkeur.
Niet in de wasmachine!
Je mag leren schoenen en synthetische schoenen nooit in de wasmachine wassen. Door de mechanische effecten van het wasproces en de hogere wastemperatuur kunnen de kleurpigmenten vervagen, kan het bovenmateriaal beschadigd raken en kunnen verlijmde onderdelen loslaten. Jouw schoenen kunnen onherstelbaar beschadigd raken.


Vermijd contact met zuren, benzine en gier!
Zuren, benzine en gier tasten het materiaal van de zool en de lijmstoffen aan. Er begint een afbraakproces waardoor uw wandelschoenen beschadigd kunnen raken. Probeer contact met deze stoffen te vermijden en reinig de schoenen zeer grondig als ze er toch mee in aanraking zijn gekomen.
Producten
Gratis wandelanalyse
Wanneer je gaat wandelen, wil je geen last van je voeten krijgen. Door het dragen van wandelschoenen die perfect passen bij jouw voeten, wordt de kans op blessures kleiner en kun je onbezorgd blijven wandelen. Om te bepalen welke wandelschoenen het beste passen bij jou en jouw manier van lopen, is er de uitgebreide WNDL wandelanalyse.